Szigetvita

Kína Dél-Koreával szövetkezne Japán ellen

Kínának és Dél-Koreának "egyértelmű magatartást" kell tanúsítania Japánnal szemben - közölte vendéglátóival Szöulban Csang Csi-csün kínai külügyminiszter-helyettes pénteken a Yonhap hírügynökség értesülései szerint.

2013.01.11 13:49MTI

Csang kijelentését a japán sajtó úgy értékelte, hogy Peking egységfrontot akar képezni Szöullal a mindkét országgal szigetvitában álló s általuk történelmi bűneinek tagadásával vádolt Tokióval szemben.

"Ha Japán továbbra is tagadja történelmét, és nem viszonyul helyesen a múlt kérdéseihez, akkor erkölcsileg elfogadhatatlan marad, függetlenül gazdasági fejlettségétől. ( ) Ha Japán veszélyes útra téved, az számottevő károkat okozhat a Kína, Korea és Japán közti együttműködésben" - mondta Csang.

Japán viszonya tavaly augusztusban, illetve szeptemberben mérgesedett el Dél-Koreával és Kínával két szigetvita miatt. A közelmúltban mind Peking, mind pedig Szöul abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a szigetország "jobbra tolódik", miután a nacionalista jelszavakkal kampányoló Liberális Demokrata Párt nyerte a tavaly decemberi japán választásokat.

A diplomata ugyanakkor annak a reményének is hangot adott, hogy Kína, Dél-Korea és Japán "a nehézségek ellenére is" előrelépéseket tud majd tenni egy háromoldalú szabadkereskedelmi egyezmény előkészítésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.