Valótlanságokat állított

Szigethalmi verekedés: a rendőrség cáfolja a jobbikos képviselő állításait

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szerint valótlanságokat állított Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő a szigethalmi késelés helyszínén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban pénteki sajtótájékoztatóján.

2013.01.04 18:32MTI

A főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem igaz, hogy az egyik áldozatot azután késelték volna meg, hogy a rendőrség a helyszínre érkezett. A PMRFK az ellenzéki politikus azon kijelentésére reagált így, amely szerint felháborító volt a rendőri intézkedés a szilveszteri esetnél. 

Az egyik áldozatot akkor késelték meg, amikor egy rendőr már a helyszínen tartózkodott, aki azonban "a magyar áldozatokat vegzálta a cigánybűnözők helyett", és csak "hosszas győzködés után hívott erősítést" - jelentette ki Mirkóczki Ádám. A képviselő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az is a magyar igazságszolgáltatást minősíti, hogy a negyven támadó közül csak egyet állítottak elő. 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság leszögezte: a rendőri intézkedések bevezetése után a szórakozóhelyen támadás, atrocitás senkit nem ért, és valótlan az az állítás is, hogy az ott intézkedő rendőr csak hosszas győzködés után hívott volna erősítést. A valóság ezzel szemben az, hogy az intézkedést megfelelő létszámú rendőri erő hajtotta végre, a bűncselekmény ismertté válása után késedelem nélkül. 

A rendőrök elsődleges feladata az életmentés, a vagyonbiztonság fenntartása volt, miközben a sérültek orvosi ellátása folyamatosan zajlott - írták. Hozzátették: a helyszínen csak egy 17 éves szigethalmi lakossal szemben merült fel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, őt őrizetbe vették, majd később a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Vele szemben a PMRFK bűnügyi osztálya emberölés kísérlete bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. 

Az ügy másik sértettjének a támadójára vonatkozóan a helyszínen adat nem merült fel, a támadó személyének azonosítása folyamatban van - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint a PMRFK Szigethalom térségében fokozott ellenőrzést tart, a konkrét ügyben pedig folyamatosan nyomoznak, tanúkat hallgatnak ki a körülmények pontos tisztázása és a bűncselekmény valamennyi elkövetőjének azonosítása érdekében.

A büntetőeljárásokat a jövőben sem sajtótájékoztatókon elhangzottakra alapozva, hanem az eljárásjogi szabályok előírásai szerint, a törvényesség messzemenő figyelembe vételével kívánja folytatni a rendőrség - szögezte le a PMRFK. 

A Jobbik pénteki sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a párt szerint a szilveszter éjjelén Szigethalmon történt késelés tulajdonképpen egy lincselési kísérlet volt, ami a "cigányterror legtipikusabb és legaljasabb" esete. Mirkóczki Ádám bejelentette: a közeljövőben demonstrációt szerveznek Szigethalomra, hogy megmutassák: a magyar társadalom nem fél, és a Jobbik fellép a "cigánybűnözés" ellen.
 
Egy szigethalmi sörözőben január elsején hajnalban torkollott késelésbe egy két társaság között, eddig tisztázatlan körülmények között kirobbant vita. Két sportolót értek szúrások, egyikük jelenleg is a fővárosi Merényi Kórház intenzív osztályán fekszik. A rendőrség egyelőre egy támadót, a 17 éves J. Jánost gyanúsította meg emberölési kísérlettel (őt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.