Felsőoktatási átalakítás

Az MSZP benyújtotta a parlamentnek a Hallgatói Hálózat követeléseit

A szocialisták emellett egy költségvetési módosító javaslatot is beterjesztettek. Ebben csaknem harmincmilliárd forintot csoportosítanának át a felsőoktatásnak.

2012.12.17 13:49MTI

Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: nem egyeztettek erről a szervezettel, a céljuk az, hogy a parlament megvitathassa a hallgatók javaslatait, köztük a hallgatói szerződések megszüntetését, a felsőoktatási forráskivonás leállítását, az egyetemi autonómia biztosítását.

A szocialisták emellett egy költségvetési módosító javaslatot is beterjesztettek. Ebben csaknem harmincmilliárd forintot csoportosítanának át a felsőoktatásnak, elvonva a konzultációkra és a debreceni futballstadion megépítésére szánt pénzt, csökkentve a kormányzati kommunikációs kiadásokat, az Információs Hivatal, valamint a Miniszterelnökség költségvetését. Szintén elvonnák a Friends of Hungary Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatását, nem járulnának hozzá a Piarista Rend Magyar Tartományának fejlesztéseihez és a Lakitelek Népfőiskola épületeinek a rekonstrukciójához.

Az MSZP lehetőséget teremtene arra is, hogy a felsőoktatás finanszírozásába - a sporttámogatások és a filmtörvény szabályainak mintájára - bevonják a vállalati szektort.

Mesterházy Attila arra is kitért, hogy a szocialisták ellenzik azt a javaslatot, amely szerint az állami szférában dolgozók a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyidejűleg. Ez súlyos gondokat okozhat a közoktatásban és az egészségügyi oktatásban - mondta az MSZP elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.