Felsőoktatási keretszámok

A Hallgatói Hálózat nyílt tárgyalásokat akar

A Hallgatói Hálózat csak az érintettek bevonásával történő, nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadja el. Így reagált a szervezet szombat este Orbán Viktor Facebookon megjelent videoüzenetére, amelyben a miniszterelnök kijelentette: el kell törölni a felsőoktatási keretszám-szabályozási rendszert.

2012.12.15 23:00MTI

Orbán Viktor szombat délután egy budapesti szórakozóhelyen konzultált diákokkal a felsőoktatás helyzetéről. Ezt követően tették közzé a miniszterelnök videoüzenetét, amelyben közölte: akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".
   
A Hallgatói Hálózat tudatta: a szervezet örül annak, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnálja, hogy Hoffmann Rózsa államtitkárhoz hasonlóan "nem érti, miről beszélnek a diákok".
   
"A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebookon. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el!" - áll a közleményben.
   
A szervezet közölte: csak tippelni tudnak, hogy szerdán milyen csomaggal áll elő a kormány, ezért folytatják küzdelmüket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjának érvényesítéséért, követelve a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, továbbá azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.