Reális esély van rá

Pelczné Gáll Ildikó: Kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól

Reális esély van rá, hogy jövőre Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, eredményesek az eddigi erőfeszítések, amelyeknek köszönhetően tartósan három százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó pénteken Zalaegerszegen.

2012.11.30 18:15MTI

A Fidesz Európai Parlamenti képviselője, a párt országos alelnöke a Fidesz és a KDNP országjáró rendezvényének keretében tartott sajtótájékoztatón az Európai Bizottság legutóbbi országértékelő jelentését idézte. Szavai szerint sikerült az ország költségvetési hiányát tartósan három százalék alatt tartani és közben csökkenteni lehetett a szocialisták által örökül hagyott államadósság szintjét, a forint árfolyama meg sem rezdült a legutóbbi leminősítéstől, és vannak olyan befektetők, akik úgy érzik, hogy érdemes ide jönni.
  
 Emlékeztetett arra, hogy gazdaságát tekintve Magyarország 2010-ben ugyanolyan állapotban volt, mint Görögország, amelynek azonban az Európai Unió segítséget nyújtott. "Hazánknak nem annyira, sőt akadályozta is, hogy az önálló lépéseket megtegye" - jelentette ki.
   
Az államcsőd elkerülésére "a 2008-ban megkötött IMF-diktátum nem volt kiváló döntés", ezért 2010-ben más utat választottunk, hogyan lehetne jobban képviselni Magyarország érdekeit - jelezte Pelczné Gáll Ildikó. Hozzátette: Magyarországtól azt szokták meg, hogy "bólogat, nem fűz kommentárt, sodródik az eseményekkel", de lassan megszokják a "formátumváltást", hogy a miniszterelnök kiáll az ország érdekében, és nem fogadjuk el a diktátumokat.
   
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP országos alelnöke a sajtótájékoztatón a közigazgatás átalakításának, a járási rendszer újbóli létrehozásának folyamatáról beszélt. Felidézte, hogy a korábbi 20 év terveivel ellentétben nem önkormányzatok megszüntetése, hanem azok megtartása mellett indították el az átalakítási folyamatot.
   
"Aki kistelepülésen él, nem teher az állam számára", de az átalakítás azt a célt szolgálja, hogy ezek az önkormányzatok is működőképesek maradjanak. Ehhez szükség volt a legnagyobb terhet jelentő iskolák és egészségügyi intézmények átadására.
   
Kifejtette, hogy a járások kialakításának folyamatában a héten kezdte el tárgyalni az Országgyűlés az utolsó törvényt, amely garantálja, hogy az önkormányzatoktól a járásokhoz kerülő 10 ezer ember bére ne csökkenjen. A települések 99,9 százalékával október végéig sikerült megállapodni az irodahelyiségek, felszerelések, státusok átadásáról, így januártól újra működhet az 1983-ban megszüntetett járási rendszer - közölte Rétvári Bence.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.