Négy település érintett

Ivóvízminőség-javító program kezdődött Szabolcsban

Elkezdődtek az ivóvíz-minőség javító program kivitelezési munkálatai négy felső-szabolcsi településen.

2012.11.16 16:28MTI

A csaknem 200 millió forint értékű, nagyrészt uniós támogatású beruházás várhatóan 2014 márciusára fejeződik be - tájékoztatta a projekt kommunikációjáért felelős társaság pénteken az MTI-t. Beszterecen, Kemecsén, Tiszarádon és Vasmegyeren jelentősen javul az ivóvíz minősége a víztisztítási technológia és az ivóvízhálózat fejlesztéseinek végrehajtásával.
 
A négy településen hálózatrekonstrukciós munkálatok kezdődnek. A közúti terhelésnek kitett szakaszokon beépített acélcsöveket műanyagra cserélik, az üzembiztonság javítása érdekében pedig több helyen elvégzik a tolózáraknák teljes rekonstrukcióját is. 

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati kiírásán a projektgazda a Közösen a tiszta vízért Beszterec-Kemecse-Tiszarád-Vasmegyer Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás több mint 174 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el, ami 88 százalékos támogatási intenzitást jelent. 

A fennmaradó részt önerőből biztosítják a települések. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem ez az egyetlen, az ivóvíz minőségének javítása érdekében elindított beruházás: tizenhárom, Mátészalka környéki szatmári településen összesen 843 millió forintot fordítanak erre a célra.
 
Az Első Szatmári Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás településeit ellátó öt vízműnél a víz minőségét javító, valamint a vízellátás biztonságát szolgáló irányítástechnikai fejlesztés, illetve hálózatrekonsrukció valósul meg. Az Észak-alföldi régiót érintő ivóvízminőség-javító program első beruházási ütemének kerete közel 6 milliárd forintot tartalmazott. 

A projektben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tizennyolc települése és két vízmű volt érintett 2 milliárd forintos beruházási értékkel. A program második ütemében a megyében négy ivóvízminőség-javító önkormányzati társulás jött létre, amelyek a közel 4 milliárd forintos beruházási összköltségből mintegy 3,3 milliárdos támogatást nyertek el 2011 első felében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.