A munkahelyvédelmi akcióterv is

Rogán: az adósságátvállalás jelentős segítség a hátrányos helyzetű térségeknek

Rogán Antal szerint az önkormányzatok adósságának állami átvállalása, valamint a munkahelyvédelmi akcióterv különösen a hátrányos helyzetű térségekben jelentős segítség a gondok leküzdéséhez.

2012.11.09 19:46MTI

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken rakamazi sajtótájékoztatóján kiemelte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 települése közül 180-at érint az önkormányzatok adósságrendezése.
   
Megerősítette: az ötezernél kevesebb lakosú településeken működő helyhatóságok adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, míg az ötezernél több lakosú települések önkormányzatait "részlegesen szabadítják ki az adósságcsapdából".
   
Rogán Antal hozzáfűzte, hogy az adósságuktól megszabaduló önkormányzatok a korábbi hitelek tőketörlesztését és kamatait ezután a közszolgáltatások fejlesztésére fordíthatják, az állam pedig szigorú szabályozással megakadályozza az újabb eladósodást, engedélyhez köti a helyhatóságok jövőbeni kölcsönfelvételét.
   
A Fidesz frakcióvezetője kitért arra, hogy az önkormányzatok eladósodását részben a 2002 és 2010 közötti finanszírozási forráskivonás, részben pedig a fejlesztésekhez szükséges 40-55 százalékos arányú saját forrás biztosítása okozta, mivel az utóbbit hitelből rendezték.
   
"Ezért a helyzetért az említett időszak szocialista-liberális kormányait terheli a felelősség" - hangsúlyozta. Hozzátette, az államadósság is 2002 és 2010 között "szabadult el": az első Orbán-kabinet 8600 milliárd forint összeggel "adta át a kormányrudat", és 2010-ben 20 ezer milliárd forint feletti összeggel "vehette vissza".
   
Rogán Antal a munkahelyvédelmi akciótervről azt mondta, hogy a tervezett intézkedések jelentős mértékben munkához juttatják majd a képesítés nélküli álláskeresőket, a 25 éven aluli fiatalokat, a nőket, valamint az 55 éven felülieket. Az érintettekkel kapcsolatos adóterheket felére csökkentik vagy teljes egészében elengedik, és ettől nemcsak munkahelyek megőrzését, hanem újak teremtését is várják.
   
Megemlítette a kisvállalkozások adóegyszerűsítését, közlése szerint 6 millió forintos árbevételig például havi 50 ezer forint lesz az adó, amely az szja-tól a járulékokig mindent magába foglal majd.
   
Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője a sajtótájékoztatón az intézkedésekkel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy különösen az álláskeresők számának csökkenését várják, hiszen jelenleg 22,9 százalékos a munkanélküliségi mutató a térségben. A mintegy 55 ezer álláskeresőnek több mint a fele szakképzetlen, ők januártól remélhetőleg nagyobb számban helyezkedhetnek majd el - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.