A beadott módosító indítványok

Rogán: nagybirtokellenes az új földtörvény

A parlament előtt fekvő új földtörvény alapvető rendelkezéseiben nagybirtokellenes, ebben minden kormánypárti képviselő egyetért .

2012.11.05 16:33MTI

A földtörvényjavaslatot megvitató frakcióülés utáni sajtótájékoztatóján a politikus emlékeztetett, az indítvány - a most hatályos 2500 hektárról - 1200 hektárra javasolja csökkenteni a megszerezhető termőföld felső határát.
   
Abban is egyetértés alakult ki a hétfői tanácskozáson, hogy a földtörvény annak juttasson termőföldet, aki Magyarországon földműveléssel foglalkozik - ismertette Rogán Antal.
   
Éles vita nem volt a frakcióülésen - folytatta -, a birtokméretek maximumával kapcsolatban azonban kétféle álláspont hangzott el: az egyik tovább szigorítaná a felső határt, mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy például az állattartással foglalkozó üzemek jövőbeni hatékony működéséhez szükséges kivételeket biztosítani a birtokmaximum alól. Végül abban állapodtak meg, hogy enyhíteni biztosan nem fognak a felső korláton, ugyanakkor kidolgozzák az állattartási szempontokat is figyelembe vevő javaslatot - közölte a frakcióvezető.
   
Beszámolt arról is, hogy ha szükséges, készek erősíteni a helyi földbizottságok szerepét, továbbá megvizsgálni a helyhez kötöttség fogalmát.
   
Mint mondta, a frakcióülésen úgy érezte, Ángyán József korábbi agrárállamtitkár és Bencsik János is - akik több tucat módosító indítvánnyal javasolták átírni a kormány földtörvényindítványát - egyetértenek a jogszabály alapvető irányaival, csak további szigorításokat, pontosításokat tartanak fontosnak, ám ezek között van olyan, amelyet a Fidesz-frakció is támogat.
   
Arra a felvetésre, hogy a korábbi kritikái miatt felmerült-e, hogy esetleg kizárják a frakcióból Ángyán Józsefet, Rogán Antal azt válaszolta: hozzá, illetve az frakció etikai bizottságához mindeddig nem érkezett ilyen előterjesztés.

A kormánypárti képviselőcsoport agrárkabinetje a jövő héten tárgyalja meg részletesen a földtörvényhez beadott módosító indítványokat, amelyeket azután a kormány is áttekint - ismertette a menetrendet Rogán Antal.
   
A frakcióvezető újságírói kérdésre szólt arról is, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, ha a bankok összehangolják a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítását az ügyfelekre.
   
A Népszabadság pénteken a pénzintézetek által közzétett kondíciós listák alapján arról írt, hogy ügyfeleikre hárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket. A lap összeállításában szereplő lakossági bankoknál emelkedik januártól az átutalási megbízások, a készpénzfelvétel díja, míg a bankkártyás fizetés a legtöbb pénzintézetnél továbbra is díjmentes lesz.
   
"Nyilvánvaló, hogy a tranzakciós illeték egy részének áthárítására képesek a bankok, de amennyiben ebben összehangolt cselekvés van, akkor én leszek az első, aki hajlandó ismét a versenyhivatalhoz fordulni" - mondta Rogán Antal, hozzátéve ugyanakkor, hogy a napvilágra került adatok szerinte erre még nem adnak okot.
   
A politikus mindemellett beszélt arról is, hogy ha a héten Brüsszelben megszületnek a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos döntések, és a kormány azokat megtárgyalja, akkor november végén újból megnyílhat a jövő évi költségvetés vitája, és "november-december fordulóján az országnak lehet elfogadott költségvetése, amely a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos követelményeket is figyelembe veszi majd".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.