Radikális változás helyett

Lenhardt: a Jobbik "csak egy lett a többi párt közül"

A Jobbik parlamenti frakciójából frissen kilépett Lenhardt Balázs szerint az ellenzéki párt a szavazóinak tett ígéretével ellentétben nem hozott radikális változást a parlamentbe, hanem "csak egy lett a többi párt közül".

2012.11.08 15:54MTI

A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Szegedi Csanád elleni küzdelmet nem adja fel. Lenhardt Balázs leszögezte: a Jobbikból nem lépett ki és nem is zárták ki, a jövőben pedig független képviselőként tevékenykedik tovább. Közlése szerint a pártvezetés és közte húzódó konfliktus abból ered, hogy ő a Jobbik "eredeti" programját szerette volna követni, szemben a főleg Balczó Zoltán Jobbik-alelnök nevével fémjelzett irányvonallal, amely szerint másképp kell politizálnia a pártnak a parlamentbe jutást követően. 

Ez azonban oda vezetett, hogy jelenleg "a Jobbik egyre távolabb sodródik az ország sorsát meghatározni képes érdemi politikai erő képétől" - értékelte. Véleménye szerint a jelenlegi parlamenti politizálás a Jobbik számára nem eredményes, mert a "szakpolitizálással" nem képes tömegbázist megmozgatni. 

Lenhardt Balázs kifejtette: ő ezzel szemben azt szerette volna, ha a párt "aktívabban visszamegy az utcára és akciókat szervez". Példaként említette, hogy az EU elleni tiltakozásul a Jobbiknak szerinte Brüsszelben kellett volna komolyan fellépnie akár az unió zászlójának elégetésével is. A bankok elleni fellépésül magyarországi bankfiókok blokád alá helyezését is elképzelhetőnek tartotta volna. 

Szerinte az emberek azért szavaztak a Jobbikra, mert radikális változást hirdetett, de a párt cserben hagyta a szavazóit, belesimult a parlamenti életbe és csak egy lett a többi párt közül. Elismerte, hogy ezt "nehezen tudta megemészteni" és ezért elindult a párti idei tisztújító kongresszusán az alelnökségért, de nem járt sikerrel.

A kilépéséhez vezető közvetlen kiváltó oknak nevezte a Szegedi Csanád EP-képviselő elleni feljelentést, amely már szeptember közepe óta húzódott, hiszen már akkor tájékoztatta Vona Gábor pártelnököt a szándékáról. Elismerte ugyanakkor, hogy frakcióülésükön egy képviselőtársa sem támogatta a feljelentést, ő ennek ellenére tette azt meg, mivel álláspontja szerint a képviselői esküje és a vonatkozó törvények szerint is a tudomására jutott bűncselekmény ellen fel kell lépnie. 

A "politikusbűnözővé és a cionista érdekek legfőbb képviselője vált" Szegedi Csanád ellen a feljelentést "nem adja fel" és folytatja a küzdelmet - hangsúlyozta. Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, de EP-képviselőként tovább folytatja a munkáját. Ezt megelőzően Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.