A módosító javaslat

Választási törvény: még faragják

Nem regisztrálhatnának levélben a Magyarországon élők, az egyesületeket sem zárják ki a választásokból - egyebek mellett ezt célozza az a módosító javaslat, amelyet Papcsák Ferenc jegyez, s az alkotmányügyi bizottság nyújthat be a választási eljárásról szóló törvénytervezethez.

2012.10.31 07:45HavariaPress

Az egyesületek továbbra is indulhatnak a választáson, ha nyilatkoznak arról, hogy a pártokra vonatkozó szabályokat tekintik irányadónak, és pártként regisztráltatják magukat. Ez semmiféle változást nem jelent a mostani helyzethez képest - mondta lapunknak Papcsák Ferenc (Fidesz), aki tegnap egy több mint hatvanoldalas, 227 pontos módosítást terjesztett elő a törvénytervezethez.

Az ellenzék délelőtt arra hivatkozva, hogy nem volt elég idejük átolvasni a javaslatot, a bizottsági ülés halasztását kérte. Az este hét órakor kezdődő ülésen aztán elfogadtak minden módosítót.

Az MSZP délelőtt azt kifogásolta, hogy az indítvány korlátozná az egyesületek indulását a választásokon. Papcsák Ferenc lapunknak hangsúlyozta: az ellenzék felháborodásának az lehet az oka, hogy a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány (ugyanezzel a névvel nemrég megalakult egy egyesület is - a szerk.) amerikai pénzügyi támogatást kapott. Hozzátette, a későbbiekben a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével a választásokon induló szervezetek - amelyeknek pártként kell regisztráltatni magukat -, így a Haza és Haladás Egyesület sem részesülhet majd külföldi finanszírozásban, sőt, gazdálkodását az Állami Számvevőszék is vizsgálhatja. 

A fideszes képviselő az alkotmányügyi bizottság tegnap délelőtti ülésén azt közölte, módosításai zömmel technikai pontosításokat tartalmaznak. Érdemi változás lenne ugyanakkor, hogy a Magyarországi lakcímmel rendelkező, de mozgásában - egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt - gátolt választópolgár kérhetné, hogy az illetékes jegyző a tartózkodási helyén keresse fel, így biztosítva számára a regisztrációt.

Papcsák a bizottság előtt előadott érvelésében a pontosítások kategóriájába sorolta, hogy a javaslattervezet néhol a választási körzetek határait is módosítaná. A távirati iroda birtokába került iromány szerint ugyanakkor nem regisztrálhatnának levélben a választásokra a Magyarországon élők, erre csak a települési jegyzőnél személyesen vagy az internetes ügyfélkapun keresztül lenne lehetőségük, viszont feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani. A Nemzeti Választási Központ neve Nemzeti Választási Irodára változna, a testület tagjainak javadalmazása pedig emelkedne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.