A NATO-val már egyeztettek

Katonai és civil repülést segítő fejlesztések indulhatnak a pápai bázisrepülőtéren

Katonai és civil repülést segítő fejlesztések indulhatnak a pápai bázisrepülőtéren, így az a térség egyik logisztikai központjává válhat.

2012.10.26 16:42MTI

Kovács Zoltán kormánymegbízott elmondta: Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteki bejelentése értelmében a kormány a NATO-val már egyeztetve döntött arról, hogy a pápai repülőteret civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas, úgynevezett intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik. A tervek szerint a beruházás szorosan kapcsolódna a győri autóipari klaszterhez, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ szentgotthárdi, szombathelyi és zalaegerszegi tagjaihoz, valamint a dunai logisztikai centrumhoz.
 
Kiemelte, hogy a létesítmény bármilyen repülőgép fogadására alkalmas. A polgári repüléshez sok feltétel adott, így a repülés-irányítási rendszer, a határbeléptetés, a vám-ügyintézési lehetőség rendelkezésre áll. A repülőtér katonai képességeinek fejlesztésére eddig mintegy 15 milliárd forintot fordítottak, de a most bejelentett beruházás "ennél biztosan nagyobb volumenű lesz". A fejlesztések során könnyűszerkezetes fogadócsarnok és a Pápán már működő C-17-es NATO-programhoz új hangár épül, valamint a cargo reptér működéséhez szükséges raktárkapacitást hoznak létre.
 
Ezzel összefüggésben 2015-ig felújítják és kiszélesítik a 83-as főutat, amely minden települést elkerülve összeköti majd a térséget az M1-es autópályával. A beruházás harmadik elemeként az úgynevezett Omega-R programot valósítják meg. Ezzel a pápai repülőtér az európai légi utántöltő képesség előretolt bázisa lesz: képes lesz befogadni a C-17-es szállító repülőgépek mellett az Airbus A330-300 típusú többcélú szállítógépeket, illetve a C5 Galaxy típusú stratégiai szállítójárműveket.
 
Áldozó Tamás, a város fideszes polgármestere elmondta: 1993 óta tervezik a repülőtér kettős hasznosítását. Sokat remélnek a polgári hasznosítástól, elsősorban munkahelyek létrejöttét és többlet adóbevételt. A városvezető úgy vélte, folyamatos, évtizedes fejlesztési program indulhat el és a Győrbe, Szentgotthárdra, Szombathelyre beszállító cégek letelepedésére számítanak. Emlékeztetett arra, hogy a péri repülőtér fejlesztése hamarosan elkezdődik, így már a következő hetekben átkerülhet az ottani személyforgalom Pápára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.