Október 23.

Százezreket vonzottak az ünnepi rendezvények

Százezreket mozgattak meg az október 23-i rendezvények kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján Budapesten. Több párt, illetve szervezet vidéken tartott megemlékezést.

2012.10.23 20:43MTI

A fővárosi ünnepségsorozat reggel a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött meg a Kossuth téren.

Áder János
köztársasági elnök ünnepi nyilatkozatot adott ki, ebben azt írta: 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Hangsúlyozta: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt.

Orbán Viktor a délutáni állami ünnepségen, a Kossuth Lajos téren arról beszélt, ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb. A kormányfő arról is szólt, hogy október 23-a minden évben emlékeztet minket arra, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből.

A miniszterelnök kijelentette: a magyar kormány elfogadja az európai együttműködés szabályait, de azt nem, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat, ahogyan azt sem, hogy EU-s intézmények tiszteletlenül bánjanak velük.

A kormányfő beszéde elején köszöntötte a Magyar Becsület Rend első kitüntetettjét, a szlovák állampolgárságától megfosztott, százéves Tamás Aladárnét.

A miniszterelnök beszédét megelőzően a CÖF-CET-Békemenet Egyesület tartott békemenetet, amely a Széna térről indult a Kossuth térre.

Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a kerület ünnepségén, Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, tárca nélküli miniszter egy ugyancsak budapesti rendezvényen az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője a Pest megyei Galgagyörkön arról beszélt, hogy ma ugyanúgy az egyén és a közösség szabadságáért küzdünk, mint 1956-ban, ám most a pénzvilág mohóságával és a brüsszeli bürokraták kettős mércéjével kell szembeszállnunk.

Tarlós István, főpolgármester a Magyar Rádió épülete előtt, a Fővárosi Önkormányzat ünnepi megemlékezésén azt mondta: "a legújabb időben ismét küzdeni kell az ország megaláztatásának elkerüléséért, a nemzeti minimumért, s most az ellenzék is köteles volna segíteni".

Bajnai Gordon volt kormányfő hivatali utódjával, Orbán Viktorral egy időben szólalt fel, az egyesületté alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) demonstrációján, s itt jelentette be, hogy visszatér a politikai életbe. Szerinte kormányváltásnál több, rezsimváltás, korszakváltás szükséges. Arról is beszélt, hogy a Milla, a Szolidaritás mozgalom és a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével létrejött az új politikai közép. A demonstráción bejelentették az Együtt 2014 elnevezésű közös választói mozgalom megalakulását a három szervezet együttműködésével.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője pártja és a Táncsics Mihály Alapítvány ünnepi megemlékezésén arról szólt: az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, minden nap küzdeni kell.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a demokratikus ellenzék összefogására szólított fel pártja budapesti megemlékezésén. A volt kormányfő szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordonnak kell lennie.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke pártja budapesti nagygyűlésén azt mondta: a '89-es politikai generáció minden tagjának takarodnia kell a magyar közéletből, mert "az elmúlt 22 év bőven elegendő volt belőlük". Az ellenzéki párt első embere - aki a Jobbikot és annak szimpatizánsait a 2006-os politikai generációnak nevezte - 16 pontos programot hirdetett.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint október 23-a megünneplésének akkor van igazán értelme, ha az erkölcsi világosság, amelyet az ünnep felmutat, inspirációként és iránymutatásként tud szolgálni a mai sorskérdések megoldásához. "Különösen igaz ez olyan időkben, amikor a közösség bajban van" - tette hozzá az ellenzéki politikus a hajdúszoboszlói Bocskai-szobornál megtartott ünnepségen.

A Belügyminisztérium közlése szerint a budapesti rendezvények fegyelmezetten zajlottak, csak egy helyen, a Ferenciek terén történt rendbontás. A tárca ismertette a rendezvényekre vonatkozó rendőrségi létszámbecsléseket is, e szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vettek részt, a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.