105 évet élt

Elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató, filmoperatőr

Életének 105. esztendejében elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató, filmoperatőr.

2012.08.28 12:57MTI

A kutatót még augusztus 18-án érte a halál, temetése szeptember 17-én 13 órakor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájában - tudatta a néprajzi társaság. Keszi-Kovács László etnográfus 1908-ban született, az állattartás, a földművelés, a közlekedés kérdéseit kutatta, néprajzi filmezéssel foglalkozott és számos szakmai tudományos testület tagja volt több évtizeden keresztül. 

A Néprajzi Múzeum muzeológusaként 1939-től útjára indította a magyar néprajzi filmezést, amelyben saját maga operatőrként és szerkesztőként is dolgozott, emellett számos magyar film, többek közt a Talpalatnyi Föld néprajzi szakértője is volt. Munkatársa volt többek között a Teleki Pál Tudományos Intézet (később Kelet-európai Intézet) Államtudományi Intézete Táj- és Népkutató Intézetének, a Néptudományi Intézetnek, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének, valamint tudományos főmunkatársa volt az MTA Néprajzi Kutató Csoportjának. 

Finnországi tanulmányai hatására finn mintára dolgozta ki a Néprajzi Múzeum Etnológiai Adattára, valamint a Néprajzi filmes fényképtár struktúráját, és az ő nevéhez fűződik a finnugor kongresszusok alapötletének megvalósítása, és az 1960-as évek elején a finn-magyar kulturális kapcsolatok felélesztése és megerősítése. Csaknem másfél évtizeden át szerkesztette a Magyar Néprajzi Társaság tudományos folyóiratát, az Ethnographiát. 

A Magyar Néprajzi Társaság 1991-ben Györffy István emlékéremmel tüntette ki, majd tiszteletbeli tagjává választotta, századik születésnapjára pedig egy dupla DVD-t jelentetett meg, amely a kutató Néprajzi Múzeum Filmarchívumában őrzött filmjeit és a róla készült portrékat tartalmazta. Az általa 1941-1944 között vezetett erdélyi Borsa-völgy néprajzi kutatás eredményeit összegző kandidátusi disszertációja szintén 100. születésnapján jelent meg az Európai Folklór Intézet kiadásában. 

Emellett mind módszertanában, mind közölt anyagában korszakos jelentőségűnek tartják a kolozsvári hóstátiak temetkezéséről írt munkáját is. A kutató 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének polgári fokozatát vehette át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.