1300 kézműves tárgyat láthatun

Élő népművészet a Néprajzi Múzeumban

Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát; az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásait, mesterremekeit bemutató tárlaton összesen 1300 kézműves tárgyat láthat a közönség péntektől Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

2010.11.02 18:40MTI

A sajtóbemutató idején még dolgoztak a kiállítás berendezésén, de már így is jól látható volt az anyag változatossága: vannak öltözékek, mívesen kidolgozott, kényelmesnek tűnő lábbelik, gyöngyből fűzött népi ékszerek, lakástextilek, fonott bútorok, szaruból faragott használati tárgyak, fából készült berendezési tárgyak és játékok.

A kiállításra berendezett modern konyhában a legkorszerűbb gépek jól megférnek a fonott kosarakkal, a fából faragott tálakkal, a vászon asztalterítővel, a mázas cserépedényekkel és csuprokkal, amelyek jól illeszkednek a mai étkezési kultúrához.

Mint azt Csupor István etnográfus, főmuzeológus a sajtóbemutatón elmondta, ötévente rendezik meg a tárlatot, amelynek most először ad otthont a Néprajzi Múzeum.

A pályázatra 10 ezer tárgy érkezett, s ebből a zsűri mintegy 1300 alkotást tartott méltónak a bemutatásra. A tárgyak közt nincs olyan tradicionális munka, amelynek ne lenne újraértelmezett változata - jegyezte meg az etnográfus.

Érdekes folyamatnak nevezte, hogy a fiatal iparművészek és a népi iparművészek között egyre gyakoribb az együttműködés. Az a cél, hogy a népművészeti tárgyaknak ne csak díszítő funkciójuk legyen a modern otthonokban, hanem mindennapi használati tárgyként működjenek - mutatott rá Csupor István.

Érdekességként említette, hogy amikor az európai népművészeti szövetség összeírta a hagyományőrző mestereket a kontinensen, Spanyolországban mindössze 60 népművészt találtak, míg Magyarországon egyetlen mesterségben vannak ennyien.

Világszerte magyar modellként ismerik a hagyományok átadásának azt a módszerét, amikor néprajzkutatók, művészettörténészek segítségével, az eredeti gyűjtött anyag alapján, annak tanulmányozásával a mester önálló alkotásra képes, és ez a kiállítás ennek a modellnek ékes bizonyítéka - hangsúlyozta Csupor István.

A tárlat társrendezője, a Hagyományok Háza képviseletében Beszprémy Katalin tárvezető elmondta, hogy a pénteki megnyitón a zsűri döntése alapján 25 alkotó kapja meg a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat, de kiosztanak 49 arany-, 48 ezüst- és 49 bronzoklevelet is.

A március végéig nyitva tartó kiállítást kézműves foglalkozások, koncertek, divatbemutatók kísérik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.