A 2014-es országgyűlési választások

Feliratkozás a választási irodákban?

A kormány tervei szerint elsősorban a választási irodákban lehetne feliratkozni a 2014-es országgyűlési választásokra. Indokolt esetekben akár mozgó ügyintézési rendszer is segítheti az előzetes feliratkozást.

2012.08.22 07:45HavariaPress

A mi elképzeléseink szerint a választási intézményrendszer - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a választókerületekhez igazodna, és döntő részben nem a járási hivatali rendszeren működne - válaszolta Navracsics Tibor a Magyar Nemzet azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a 2013. január 1-jével létrejövő járások kapnak-e bármilyen szerepet az előzetes választási feliratkozás rendszerében.



Nincs még végleges döntés.



A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor elmondta azt is, hogy még nem született meg az ezzel kapcsolatos végleges döntés. - Annyi bizonyos, ha előírjuk a választópolgárok feliratkozását, akkor az államnak meg kell szerveznie, hogy mindenki a lehető legegyszerűbben intézhesse azt - tette hozzá.



A lap munkatársának azon felvetésére, amely szerint így is lesznek olyanok, akiknek olyan terhet jelent a feliratkozás, amelyet nem vagy csak nehezen tudnak vállalni, a közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, hogy olyan, például távolsági cenzust vagy korlátot nem vezethetnek be, amely akár csak egyetlenegy ember számára is azt eredményezheti, hogy akarata vagy szándéka ellenére kimarad a választási rendszerből (az ellenzék részéről felmerült, hogy a feliratkozás nehézségekbe ütközhet a nagy távolságok miatt).



El kell gondolkozni rajta.



Példaként említette, hogy - anyagi keretektől függően - az egyre növekvő számú kormányablakok rendszerében olyan ügysegédi, illetve mozgó rendszert dolgoznának ki, amely mindenkinek elérhetővé teszi az ügyintézést. A Magyar Nemzetnek arra a felvetésére, hogy a feliratkozásnál is alkalmaznák-e a választásoknál megismert mozgóurnás rendszert, Navracsics azt felelte, hogy ,,el kell gondolkoznunk ezen a lehetőségen is".



Ismeretes, a Fidesz-elnökség előzetes választási feliratkozás bevezetéséről szóló döntéséről július 27-én számolt be a Magyar Nemzet. Először Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke erősítette meg a Magyar Nemzet információját, majd Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy bevezetik a választási feliratkozást.



A tervek szerint 2014-től az országgyűlési választásokon csak az vehetne részt, aki egy előre meghatározott időpontig (Kósa szerint legkésőbb a választások előtt két hónappal - a szerk.) hivatalosan is jelzi ezt a szándékát. A kormánypárt vezetői azt is elmondták, hogy a tervezett módosítások - a választási eljárásról szóló törvénymódosítás részeként - akár már szeptemberben a parlament elé kerülhetnek. A lap megírta továbbá, hogy a választási eljárásról szóló törvénymódosítással kapcsolatos összes részletszabályt a szeptember eleji kihelyezett sárvári Fidesz-KDNP-frakcióülésen véglegesíthetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.