Kartell

Az LMP is nekiesett Budai Gyulának

Az LMP szerint egyértelmű, hogy az agrártárca törvényellenes kartellezésre bátorította a dinnyeforgalmazó áruházláncokat, ezért a párt a jogszabályok tiszteletben tartására szólítja fel Budai Gyula államtitkárt.

2012.08.15 16:48MTI

Szabó Rebeka, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja és Csiba Katalin pártszóvivő szerdai közleményében azt írta: a politikai tömörülés egyetért a hazai dinnyepiac stabilizálásának szándékával, de - mint írják - ennek létezik törvényes, a fogyasztók érdekeit sem sértő módja.

Közölték, az LMP döbbenten áll az előtt a kormányzati magatartás előtt, amely a hazai törvényeket és működő legitim intézményeket "arrogánsan semmibe veszi", és a gazdasági szereplőket is erre buzdítja.

Véleményük szerint a fogyasztói árrögzítés miatt a dinnyetermelők haszna alig nőtt, "a korábban vehemensen támadott kereskedelmi láncok profitja viszont duplájára emelkedett", s ezt a különbséget a fogyasztók fizetik meg.

Az LMP szerint a kistermelők helyzetén általában szövetkezéssel és a termelők közötti együttműködéssel lehet javítani. A párt úgy véli: a termelők érdekeit a termelői értékesítési szövetkezetek (TÉSZ) hatékonyan tudják érvényesíteni a forgalmazó áruházláncokkal szemben, miközben képesek a termelési költségek csökkentésére, valamint munkahelyteremtésre is.

Budai Gyula kedden a Kossuth Rádióban azt mondta: szerinte nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára közölte: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.