Hiányzik a kitétel

Horthy park: csúszik a gyömrői népszavazás

Formai okok miatt megtagadta a helyi választási iroda vezetője annak az aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését, amelyet a Horthy park ellen tiltakozók nyújtottak be Gyömrőn.

2012.08.10 08:49MTI

Mindezzel a népszavazás is késedelmet szenved - számol be róla a Népszabadság pénteki száma.

Az egyik gyömrői civil szervezet, a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE), valamint a Demokratikus Koalíció és az MSZP képviselői kezdeményeztek helyi népszavazást annak eldöntésére, hogy a városban viselje-e közterület Horthy Miklós nevét. A népszavazás kiírásához a választópolgárok ötödének támogató aláírására volt szükség.

A választási iroda vezetője arra hivatkozva tagadta meg az ív hitelesítését, hogy abban nem szerepel a következő kitétel: "alulírottak helyi népszavazás kitűzését kezdeményezzük az alábbi kérdésben". Ezért a benyújtott aláírásgyűjtő ív tartalmából "nem állapítható meg, hogy milyen célból gyűjtenék az aláírásokat, milyen célra kívánnák felhasználni azokat".

Bár a választási iroda vezetője ezt tartalmi elemnek nevezi, valójában könnyen orvosolható formai hiányosságról van szó, hisz a lényeg mégiscsak az, ami a határozat egy másik pontjában olvasható: "a kérdésben lehet népszavazást tartani" - írja az újság.

A helybeli fideszesek szervezetileg nem csatlakoztak a Horthy-ellenes népszavazási kezdeményezéshez, de ez már nekik is sok volt. A Fidesz gyömrői csoportjának honlapján közzétett híradás szerint a település vezetői már nincsenek figyelemmel a lakosság és a helyi szervezetek érdekeire: "Jó példa volt erre korábban a Horthy park átnevezésének módszere".

A város polgármestere és önkormányzati képviselőinek többsége a Gyömrő 2000 Kör színeiben szerzett mandátumot a cikk szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.