A meggyilkolt pszichológus esete

A Bándy Kata-ügy a Délibáb utcától Budapestig - képek

Meggyilkoltak egy fiatal lányt Pécsett. Az esetet a rendőrség kiemelt ügyként kezelte, és mára tisztázódni látszik minden körülmény. Bándy Katára emlékeztek mindenütt. Hétfőn, Szekszárdon helyezik örök nyugalomra.

Nézzen meg minden képet! képgaléria

2012.07.22 13:01MTI, ma.hu

A 25 éves rendőrségi pszichológus, Bándy Kata július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőből, de az otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen.

Itt találták meg a holttestet - P. László vallomása szerint itt is végzett vele

2012. július 16-án a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vett egy 26 éves férfit, akit megalapozottan gyanúsítottak Bándy Kata meggyilkolásával. A tettes végül beismerő vallomást tett - mint ismeretes, DNS-e buktatta a büntetett előéletű P. Lászlót. A rendőrség már nem keres több gyanúsítottat, csak bizonyos részletkérdéseket tisztáznak, szakértői véleményeket gyűjtenek be.

Innen indult el aznap P. László

A férfit Bóly mellett, menekülés közben fogták el, majd azóta előzetes letartóztatásba helyezték. Sajtóinformációk szerint P. László önkényes lakásfoglalóként élt a város egyik Magtár utcai házában.

Ezen az utcán is együtt sétáltak végig


Egyedül ölt

A gyanúsított kirendelt védője azt nyilatkozta, védence szexuális indíttatásból támadta meg a lányt, és azért fojtotta meg, mert nem akart közösülni vele. P. László egyik vallomásában elismerte az erőszak tényét, majd ezt a vallomását visszavonta, majd megint azt mondta, hogy történt erőszak. A szakértő fogja megállapítani az igazságot. Vallomása szerint a bűncselekmény helyszínéig gyalog mentek, a lány önszántából tartott vele, és útközben beszélgettek, továbbá ott fojtotta meg áldozatát, ahol a holttestet megtalálták. P. Lászlónak sem az elkövetés éjszakáján, sem elfogásakor nem volt fegyvere. A gyanúsított a lány pénzét és mobiltelefonját magával vitte, táskáját, bankkártyáját pedig kukába dobta. A gyanúsított a rendőrségi vallomása szerint szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott, ezért megkérdőjelezhető a reális helyzetértékelése.

Kiemelt ügyként kezelték - el is kapták P. Lászlót, aki feltehetően kelebiai szülőháza felé tartott

A nyomozás során kiderült: a feltételezett gyilkos valóban egyedül követte el tettét. A rendőrök P. László teljes kapcsolati rendszerét feltérképezték, és nyolc poligráfos vizsgálatot végeztek. J. Olivért, P. László rokonát - akit sokáig tettestársnak gondoltak - többször is kihallgatta a rendőrség, és poligráfos vizsgálatnak is alávetette. A vizsgálatok eredménye és alibije miatt kizárták a gyanúsítotti körből.

Megemlékezés és virrasztás a nők elleni erőszak megállításáért

Gyertyagyújtással emlékezett civil és jogvédő szervezetek mintegy háromtucatnyi aktivistája Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológusra szombat este a budapesti Szent István-bazilika előtt lévő téren.

A szervezők, akik Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére címen hoztak létre egy csoportot a Facebook közösségi portálon, azért szervezték a megemlékezést, hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akik közel álltak az áldozathoz, és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel. Jónás Marianna, az egyik szervező azt mondta: megemlékezésükkel a nők elleni minden fajta erőszakra is szeretnék felhívni a figyelmet, mert ezt a problémát sokszor ma is tabuként kezelik.

A meggyilkolt pszichológus családja által a napokban kiadott közleményt idézve arra hívott fel, hogy Bándy Kata halálát senki ne használja uszításra, gyűlölködésre vagy a halálbüntetés visszaállításnak szorgalmazására.

Gyász maradt utána - Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI


Utoljára 1974-ben volt ilyen súlyú bűncselekmény Pécsen

A bűnüggyel kapcsolatban Pécs polgármestere az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta, szülőként, magánemberként és polgármesterként egyaránt mélységesen megrendítette a Pécsen történt kegyetlen bűncselekmény, és minden tisztességes pécsi polgár nevében őszinte részvétét nyilvánította Bándy Kata családjának. Páva Zsolt (Fidesz) leszögezte: minden eszközzel megvédik a pécsieket, és a legszigorúbban fognak fellépni azokkal szemben, "akik veszélyeztetik a pécsi polgárok biztonságát, értékeit, akik képtelenek a normális, kulturált együttélésre és közösségi magatartásra".

A pécsi gyilkossággal összefüggésben a Jobbik érdemi egyeztetést sürget a halálbüntetés visszaállításáról. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője közleményében azt írta: a kormánynak be kell ismernie, hogy a három csapás törvény nem oldja meg a problémát, mert a tényleges életfogytiglani büntetés sem megfelelő elrettentő erő. Úgy fogalmazott: itt az ideje a radikális változásnak a büntetések területén, mert a kirívóan súlyos, életellenes bűncselekmények esetében a halálbüntetés lehet az egyetlen ténylegesen visszatartó törvényi eszköz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.