Nem a Btk-t kellene módosítgatni

Bándy Kata esete-a megelőzésre helyezné a hangsúlyt az LMP

Az LMP szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) folyamatos, ám átgondolatlan "módosítgatása" helyett a bűncselekmények megelőzésére kellene nagyobb figyelmet fordítania a kormánynak.

2012.07.19 17:42MTI

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: az LMP támogatja a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által bejelentett, a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, de megítélésük szerint a kormány eddigi szigorító büntetőpolitikáján mindenképpen változtatni szükséges. Nem gondoljuk, hogy az emberek biztonságérzete növekedett volna az elmúlt két évben, és az ennek érdekében életbe léptetett intézkedések, így például a három csapás törvény sem hozta meg a várt eredményt - fogalmazott Szabó Tímea. 

Vélekedése szerint a Btk.-t eddig teljesen koncepciótlanul, átgondolatlanul "módosítgatta" a kormány, ehelyett sokkal fontosabb feladat lenne a bűncselekmények megelőzésére helyezni a hangsúlyt. Az LMP ezért azt javasolja, hogy a nem biztonságos területekre térfigyelő kamerákat telepítsenek vagy növeljék a rendőri jelenlétet. A párt szorgalmazza továbbá egy, a településen élők által fenntartott, a polgárőrséghez hasonló közösségi rendőrség létrehozását is, ennek koncepcióját már korábban benyújtották - emlékeztetett az ellenzéki politikus. 

Szabó Tímea nonszensznek nevezte, hogy az utóbbi néhány napban kormánypárti és jobbikos képviselők is felvetették a halálbüntetés visszaállítását. Ez egyrészt alkotmányellenes, másrészt sérti az élethez, illetve emberi méltósághoz való jogot, bevezetését pedig egyébként sem tennék lehetővé a nemzetközi egyezménynek - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.