"A rendőri intézkedésnek nem volt jogalapja"

LMP: nem követtek el szabálysértést a tiltakozók a Közgépnél

Kifogást emeltek a bíróságon a Közgép bejáratánál múlt héten tiltakozók az ellenük hozott szabálysértési határozat ellen, mert álláspontjuk szerint a rendőri fellépésnek nem volt jogalapja, így nem is valósulhatott meg a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség.

2012.07.19 14:32MTI

Múlt szerdán az LMP több országgyűlési képviselője és körülbelül két tucat aktivistája hatolt be a Közgép Zrt. budapesti, XXIII. kerületi központjába. A bejárati sorompónál ülő, magukat egymáshoz láncoló demonstrálókat kora délután rendőrök vitték el jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének gyanúja miatt. Másnap a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság fejenként százezer forintra bírságolta meg őket. 

Az érintett politikusok és aktivisták a szabálysértési határozat ellen kifogást emeltek a bíróságon - közölte az LMP sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel, felidézve, hogy a XX-XXIII. kerületi kapitányság megállapítása szerint a tiltakozók azzal követtek el szabálysértést, hogy egy magáncég területén be nem jelentett demonstráción vettek részt, és a területet többszöri rendőri felszólításra sem hagyták el. A demonstrálók jogi képviselője, a szintén LMP-s Schiffer András szerint azonban sem a rendőri felszólítás, sem az eljárás lefolyatása során nem vált nyilvánvalóvá, hogy a rendőrség pontosan melyik intézkedést hajtja végre, és így melyikkel szemben valósulhat meg engedetlenség.
 
Emellett a terület elhagyására azonnali határidőt adó birtokvédelmi határozatot az eljárás alá vont LMP-s politikusoknak és aktivistáknak már az előállítás után, a rendőri fogdán kézbesítették, így értelemszerűen nem volt lehetőségük arra, hogy a határozatban foglaltakat önként teljesítsék. Márpedig a rendőri fellépésnek "az önkéntes teljesítés elmaradása" a törvényi előfeltétele - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.