Ölbe vitték el az LMP-seket a Közgép elől

Az LMP és a láncai

Az LMP Közgép-foglalását sokan viccakciónak tekinthetik, holott nem az. Egyrészt az ellenzéknek igazán nincs sok eszköze a kétharmados többséggel uralt parlamentben, másrészt valóban létező problémára próbálják ráirányítani a lakosság figyelmét. Harmadrészt pedig azzal, hogy a képviselők lemondtak mentelmi jogukról, vállalták a felelősséget. Ez így rendben van.

Gólya viszi a fiát módszerrel vitték el az LMP-seket a rendőrök - Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.11 17:13sabater - ma.hu

A Közgép, az elmúlt évek sikervállalkozása valóban gyanús körülmények között gazdagodik – egyébként már a kormányváltás megelőző időktől kezdve. A 2004-ben még kétmilliárdos forgalmat bonyolító cég 2010-ig meghuszonötszörözte, majd ezt is megduplázta a kormányváltás után. Valljuk be, kevés olyan cég van a magyar piacon, ami feleennyi állami megrendelésben venne részt. Régóta tudott, hogy a Közgép tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz korábbi gazdasági igazgatója, a párt gazdasági háttérembere, egy ideje pedig ez be is bizonyosodott. Az pedig teljesen nyilvános, hogy a Közgép sorra nyeri az állami pályázatokat, egyébként akkor is, ha ők adják a legdrágább ajánlatot.

Innentől kezdve két lehetőséggel számolhatunk. Az egyik, hogy szerencsés véletlenek egész sorozata miatt a Fidesz-kormány alatt mindig pont a Fidesz gazdasági háttérembere adta a legjobb ajánlatot – mert például a többi formai hibás vagy szakmailag kivitelezhetetlen volt. A másik lehetőség az, hogy a Közgépet politikai okokból hátulról tolják, mint NB2-es védő a csatárt szögletnél, és egyszerűen nem szabad legyőzni pályázatokon. Ki-ki eldöntheti, melyik áll a szívéhez közelebb, mi csak egy gondolatmankót adunk: a Fidesz nemrég felvetette, hogy csökkenti a pártok állami támogatását. Mivel ez a támogatás már 1994-ben sem volt elég egy rendes kampány lefolytatásához és a pártok működtetéséhez, vajon miből lett volna a kormánypártnak pénze működni? Mindezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy a Közgép vagy bármely más cég korrupt módon a Fidesznek fizetne, de azt igen, hogy valamiért a Fidesz nem akart számolni saját (papíron) legjelentősebb bevételforrásával, az állami támogatással. Ez pedig egészen egyszerűen gyanús.

Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

Nemcsak nekünk, az ellenzéknek is. Amelynek semmiféle eszköze nincsen - mellesleg 51%-os parlamenti mandátumarány esetén sem lenne sokkal több - annak megakadályozására, hogy a drágább ajánlat nyerjen állami pályázatokon, egyértelmű pártkötődéssel rendelkező cégvezetőkkel. Benyújthatnak persze törvényjavaslatokat, próbálkozhatnak obstrukcióval a parlamentben, csak ennek semmiféle hatása nem lesz az elszállt milliárdokra. Így marad az a fegyver, amit az LMP választott: polgári engedetlenséggel magukat hozzáláncolni egy cég bejáratához, ezzel felhívva a média és a széles közvélemény figyelmét arra, hogy mi zajlik Magyarországon. A Fidesz védekezése egészen egyszerűen szánalmas: ők arról beszélnek, hogy végre egy magyar cég nyeri a közbeszerzéseket, amely Magyarországon fizet adót. Mindez igaz, de ha drágábban dolgoznak annál, amennyibe a megvalósítás kerül, akkor lehet magyar érdekekről pampogni, csak éppen ez nagyon kis számú magyar ember érdeke lesz - nagyon sok kárára.

Az LMP akciója éppen ezért becsülendő. Európai zöld pártok is szoktak hasonló akciókat kezdeményezni, mindez messze nem példátlan. Azzal pedig, hogy lemondtak képviselői mentelmi jogukról, jelezték, hogy vállalják a személyes felelősséget a történetekért, nyilván kapnak majd egy pénzbírságot, vagy a parlamenti blokádhoz hasonló módon egy "nagyvonalú" felmentő ítéletet (a Fidesznek egyébként ez utóbbi az érdeke, amit jól ismertek fel a 2011. december 23-i tüntetést követően is). Az a helyzet, hogy adópolitikától környezetvédelemig, gazdaságfelfogástól globalizációkritikáig lehet sok mindenben ellenezni az LMP politikáját, de amit július 11-én csináltak, az pontosan az, ami egy párt feladata: legalább kilencmillió ember érdekének védelme. A Lehet Más a Politika pontosan ilyen láncolós akciókkal tudja levetni azokat a láncokat, amivel a parlamentben meg van kötve a keze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.