Társaság a Lakásépítésért Egyesület

Uniós pénzből is épülhetnének lakások

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) szerint megfelelő uniós szabályozás és nemzeti felkészülés esetén meg lehetne teremteni a lakásügyi fejlesztések és a lakásépítések hosszú távú, kiszámítható finanszírozását, az előkészítéshez Magyarországon kormánybiztos szükséges.

2012.06.29 13:03MTI

Az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményükben emlékeztetnek rá, hogy tart a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak tervezése. Az uniós rendelettervezetek elkészültek, a tagállamoknak pedig elő kell készíteniük az operatív programjaikat, valamint az azokat megalapozó koncepcióikat. Ezekbe kell beilleszteni a lakásfelújítást és az új lakások építését is - írják.

Az Európai Téglás Szövetség (Tiles and Bricks of Europe - TBE) lakáspolitikai munkacsoportja - a Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ) és a Társaság a Lakásépítésért Egyesület közreműködésével - elkészítette a témával kapcsolatos állásfoglalását és annak mellékletét. A melléklet javaslatot tartalmaz a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) rendelettervezetének módosítására is úgy, hogy az egyértelműen határozza meg, milyen feltételek teljesítése esetén támogathatóak a lakásfelújítások, lakásépítések uniós pénzekből.

Magyarországon az építésügy irányítása több tárca között oszlik meg, ezért javasolja a MATÉSZ és a TLE, hogy a kormány jelöljön ki kormánybiztost az uniós források lakásügyi felhasználásának az előkészítésére. A kormánybiztos hívjon össze - a szaktárcák és a szakmai szervezetek közreműködésével működő - előkészítő, koordináló bizottságot - szorgalmazzák a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.