Asztmánk lehet

El kell költözni a csőtöréses lakásból?

A csőtörések és beázások, valamint a penész összefüggésbe hozható olyan speciális baktériumokkal, amelyek az egészségünkre törnek.

2012.06.21 12:14ma.hu

A csőtörések és beázások eredményeként fellépő baktériumszennyeződés olyan egészségügyi problémákat okoz, mint a fertőzések és légúti megbetegedések, vagy az asztma. Mindazonáltal, hogy pontosan melyek ezek a baktériumok, még nem ismertek a szakemberek előtt, így igencsak nehéz a népegészségügyiek számára megtalálni a probléma megoldásához vezető utat.

A University of Cincinnati (UC) legfrissebb, a környezet egészségre gyakorolt hatását kutató tanulmánya szerint a tudósok két speciális baktériumtörzs – a Stenotrophomonas és a Mycobacterium – és a beázások, csőtörések eredményeként fellépő penészgomba közötti kapcsolatra találtak egyértelmű bizonyítékokat.

„Abban a pillanatban, hogy megértjük a beltéri baktériumok szerepét az emberi egészség alakulásában, képesek leszünk azonosítani és meghatározni az egyes baktériumfajták okozta egészségügyi problémákat” – mondta Atin Adhikari, a UC College of Medicine adjunktusa.

Stenotrophomonas maltophilia - Fotó: UC

"A bakteriális szennyeződés és a felső légúti megbetegedések közötti kapcsolat a penészgomba-kutatások részét képezték, mivel nehéz meghatározni, hogy mely baktériumfajták telepednek meg és vannak jelen az otthonokban és legtöbbjük nem kitenyészthető, így nem is azonosított" - tette hozzá a szakember. "Az új adatoknak köszönhetően a jövőben leszűkítve kutatjuk ezt a területet és vesszük fel a harcot a baktériumokkal annak érdekében, hogy maguk a baktériumok és a penész egészségre gyakorolt hatását jobban megvizsgálhassuk a vízkárt elszenvedett otthonokban."

A tanulmány során 42 olyan otthonból vettek mintát, ahol legalább egy olyan ember élt, akinek allergiás tünetei, vagy gyakori légúti problémái voltak. Az otthonokat két kategóriára osztották, a nagyon és a kevésbé penészes besorolást kapták az ERMI index alapján, ami egy DNS-alapú penészszint elemző módszer, mely 36 különböző típusú penész jelenlétét kimutatva írja le az otthonok halmozott gombaterhelését.

Ezt követően végeztek összehasonlításokat az ERMI értékek és a talált baktériumok alapján mind a nagyon, mind a kevésbé penészes otthonok között annak érdekében, hogy jobban megértsék: a beltéri baktériumszennyezés mennyiben ered környezeti forrásból és az otthonok karakterisztikájából.

Ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy erős kapcsolat van a látható penész és a Mycobacteriumok, továbbá a Stenotrophomonas előfordulása és a magas ERMI-értékek között.

"A Stenotrophomonas maltophilia - az egyre gyakoribb, ám a széles spektrumú antibiotikumoknak is ellenálló - bacilust szinte minden környezeti mintában megtaláltuk. Meglepő, hogy mennyiségét még sosem vizsgálták beltéri környezetben - főleg vízkáros otthonokban nem, ahol komoly baj lehet belőle és belélegzési veszélyt okozhat az ott élőknek."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.