Körülnézett már?

Vizes, penészes lakásokban asztmásodnak a gyerekek

A penészes és vizesedő falú lakásokban élő gyerekek körében magasabb az asztma, az allergia és egyéb légúti gyulladások kialakulásának kockázata.

2011.06.16 08:50medipress.hu

Mindezt egy új tanulmány állítja. Az 1990-es évek óta több mint 60 nemzetközi tanulmány készült, amely a vizes, vagy penészes lakások és az asztmás illetve allergiás gyerekek közötti kapcsolatot vizsgálja.

A tanulmányok nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy a jelenségért minden kétséget kizárólag a penész tehető felelőssé, bár a legújabb laboratóriumi kutatások eredményei szerint a penész, és elsősorban a levegőben szálló penészgomba spórája légúti gyulladást okoz, mondta Dr. Christina Tischer, a neuherbergi Német Környezetegészségi Kutatóközpont munkatársa.

A penészes lakásokban élő gyerekek 49%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmások, vagy allergiások, mint a penészmentes otthonokban élő társaik - állítja a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ az Egyesült Államokban, ahol a gyerekek közel 10%-a szenved asztmától.

Dr. Tischer szerint nem elég csak arra figyelni, hogy a látható penészt eltüntessük a lakásból, hanem minél korábban meg kell akadályozni a penész kialakulásának lehetőségét, szerinte az a biztonságos és egészséges otthon egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelő szobahőmérséklet, az alacsony páratartalom és a jól szellőző falak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.