"A megállapodás megnyugtató lezárása"

Módosították a norvég katonai rádiók beszerzéséről szóló szerződést

Aláírták a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Kongsberg Defence and Aerospace norvég hadiipari vállalat közötti, katonai URH rádiók beszerzéséről és szállításáról szóló, 2003-ban megkötött szerződés módosítását kedden, Hende Csaba honvédelmi miniszter és norvég partnere, Espen Bart Eide védelmi miniszter jelenlétében - közölte a szaktárca.

2012.06.26 19:07MTI

A közlemény szerint a módosítás értelmében a szerződésben maghatározott mennyiségű rádiók hátralévő részét kedvezőbb ütemezéssel szállítja majd a norvég fél, így a - változatlan mértékű - magyar fizetési kötelezettségek hosszabb időtávon, arányosabban oszlanak majd el.

Az utolsó rádió leszállításának és az utolsó részlet kifizetésének határideje 2018; a módosítás előtt ez az időpont 2014 volt - fűzték hozzá.az MTI-nek.

"A megállapodás egyben megnyugtató lezárása a két ország és a szerződő felek hosszú évek óta húzódó jogi és diplomáciai vitájának" - írták a közleményben.

A szerződés módosításával a norvég fél kötelezettséget vállal továbbá arra, hogy munkahelyteremtés és a hadiipar fejlesztése céljából másfél éven belül egy javítóbázist hoz létre a HM tulajdonában álló ArmCom hadiipari Zrt. bázisán.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szerződés aláírását megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott Espen Bart Eide norvég védelmi miniszterrel, akivel megvitatták a regionális együttműködés kérdéseit, értékelték a chicagói NATO-csúcs eredményeit, a NATO parancsnoki rendszer átalakítását, valamint szót ejtettek a NATO afganisztáni szerepvállalásának jövőjéről is - olvasható a HM közleményében.

Az eredeti szerződést a céggel még az első Orbán-kormány idején Szabó János honvédelmi miniszter kötötte harminchatmilliárd forint értékben. A megállapodás értelmében kilencezer katonai URH-rádiót kellett leszállítania a norvég cégnek. A készülékről később kiderült, alkalmatlan arra, hogy hadrendbe állítsák.

A szerződést Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszter módosíttatta, így az eredetileg megrendelt kilencezer helyett négyezer rádió szerepelt csak benne.

A Kongsberg végül beperelte az államot, a pert azonban a választott bíróság előtt elveszítette. A döntés miatt huszonhétmillió euró maradhat a honvédségnél, a cég ugyanis körülbelül ennyit szeretett volna behajtatni a tárcán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.