Időszerű az átfogó felülvizsgálat

Új törvényt hoznak az állatorvosi kamaráról és az állatorvosi szolgáltatói tevékenységről

Törvényjavaslatot nyújtott be a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltató tevékenység végzéséről a kormány pénteken.

2012.06.22 17:18MTI

A javaslat általános indoklása szerint időszerűvé vált az 1995-ben hatályba lépett kamarai törvény átfogó felülvizsgálata. Az állatorvosi kamara továbbra is két szintre épülne, országos szervezetre és területi szervezetekre. Az új törvény azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására, gazdaságosabb és hatékonyabb működtetésére. A javaslat szerint például több megye területére is kiterjedhetne egy adott területi szervezet működése. A törvényjavaslat szerint a kamara kettős feladatkört lát el. 

Részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, vezeti a szolgáltató-állatorvosok névjegyzékét, megalkotja az általános szakmai és állatorvos-etikai szabályokat. Emellett általános szakmai érdekképviseleti funkciót tölt be, egyebek mellett részt vesz az állatorvosok szakmai tevékenységét érintő jogalkotásban. A javaslat a korábbi magán-állatorvosi helyett a szolgáltató-állatorvosi elnevezést használja. Az indoklás szerint folyamatosan zavart okozott a hivatali ügyintézés során, hogy a korábbi törvény magánorvosi tevékenységként határozott meg közérdekből elvégzendő állatorvosi feladatokat. 

A szolgáltató-állatorvos elnevezés kiküszöböli ezt az értelmezési zavart. A törvény szabályozná a szolgáltató-állatorvosi tevékenység végzésének követelményeit, a szolgáltató-állatorvos jogait, kötelezettségeit, illetve a szolgáltatás gyakorlásának jogi formáit és intézményi kereteit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.