Mai szösszenetünk

L. Simon László törvényt írt magáról

Egyre több jel mutat arra, hogy a Fideszt nemcsak, hogy nem érdekli a demokrácia, nem is érti annak lényegét. Máshogy ugyanis nehezen lehetne magyarázni azt, hogy ha L. Simon László leendő kulturális államtitkár és Nemzeti Kulturális Alap (NKA) igazgatója benyújt egy törvényjavaslatot arról, hogy a leendő kulturális államtitkár és az NKA igazgatása a jövőben ellátható legyen egyetlen személy által, aki persze ő maga lenne.

2012.06.18 16:26sabater - ma.hu

Félre ne értsenek minket: nem fogunk diktatúrázni. Diktatúrában embereket hurcolnak el, zárnak börtönbe, kínoznak meg és hallgattatnak el. Magyarországon ilyesmi nem történik, és nem is félünk attól, hogy ilyesmi történni fog, legalábbis belátható időn belül, bár az elhallgattatás a közmédiára egészen áll, mi azért még írhatunk ilyen cikkeket. Szerintünk a Fidesz – és persze ebben nem egyedüli a világon – megtalálta az autoriter hatalomgyakorlás egy sokkal bújtatottabb módon elnyomó formáját, ahol elméletben vannak választások, független intézmények, sajtó- és szólásszabadság meg demokrácia, csak a gyakorlatban nincs. És ami félelmetes, hogy ezt pontosan az 1989-90-ben kialakított közjogi berendezkedés tette lehetővé.

Az ugyanis, hogy kétharmaddal, írd és mondd, mindent lehet. Talán egyedül a Házszabályt megváltoztatni nem (az ugyanis négyötödös), de minden mást igen. Orbán Viktor bevezethetne kalifátust, szultánságot, császárra és cárrá koronáztathatná magát, de ilyesmi kizárólag a baloldali lapok főszerkesztőinek fejében fordul meg, Orbánéban nem. Úgyhogy ha ezt a lehetőséget nem is használják ki, minden mást igen: például személyre szabva hoznak törvényeket. Úgy, hogy az egyetlen politikusnak, havernak és barátnak kedvezzen, és teljesen mindegy, hogy egy nagyköveti állás betöltéséről vagy százmilliós adófizetési kötelesség eltörléséről van szó, törvény mindenre születhet, a kétharmadot pedig semmi nem foghatja vissza. Illetve…

Illetve L. Simon László leendő kulturális államtitkár most talán igen. Kitérő: úgy látszik, az Orbán-kormány idején csak költők lehetnek kulturális államtitkárok, és remélhetőleg Szőcs Gézával szemben fordított lesz az arányosság, ő ugyanis jó költő volt, és bűn rossz államtitkár, még L. Simon bűn rossz költő… Szóval megcsinálta azt, amihez tényleg embernek nem lehet pofája: ő maga nyújtotta be a saját összeférhetetlenségéről szóló törvény eltörlését irányzó módosító javaslatot. Magyarra fordítva: L. Simon indítványozza, hogy egyszerre két olyan pozíciót is viselhessen ő maga, amelynek párhuzamos viselését korábban olyannyira visszaélés-gyanúsnak tartották, hogy törvénnyel zárták ki ennek lehetőségét.

L. Simon László tehát hamarosan a kultúra teljhatalmú ura lehet, és ebben kizárólag az akadályozhatja meg, ha a Fidesz képviselői azt mondanák: ez már nekünk is sok. Azonban akiknek nem volt sok 3000 milliárdnyi magánnyugdíj-vagyon államosítása majd eltapsolása, az állandó korrupciógyanú Közgép-ügyben, akiknek nem volt sok a visszaható hatályú törvénykezés, azok miért éppen egy olyan, mondhatni marginális területen akadnának ki, mint a kultúra finanszírozása és támogatása? Persze ha belegondolnának, ők is pontosan tudhatnák, hogy ez a történet nem csak a kultúráról szól, hanem arról is, hogy egyetlen ember a saját hatalmi pozícióinak megfelelően hogyan rúghat fel minden jogos és racionális szabályt, ha bírja a többség támogatását.

Mondhatni: az egész nem nagy ügy, vihar egy pohár vízben. De ha a Fidesz megszavazza L. Simon módosítóját, azzal  a teljes magyar népet röhögi arcon, akiknek persze a kilenctizede (önhibáján kívül) nem fog értesülni erről a gesztusról. Kár érte, ahogy kár a kultúráért is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.