Kormányzati és önkormányzati segítséggel

Így lehetne felszámolni a hajléktalanságot - nem börtönnel!

Ma hazánk egyik alapvető problémája a hajléktalanság. A kormány megoldása, hogy kriminalizálja az otthonnélküliséget, büntetve a szegénységet. Van azonban más megoldás is. Ez persze bonyolultabb, valamivel talán drágább is, és csak fokozatosan ad enyhülést a helyzetre. A Város Mindenkié civil szervezet megfontolandó javaslatot dolgozott ki a lakhatási válság enyhítésére. A csomag célja, hogy az üresen álló lakások felhasználásával minél több ember találjon legalább átmeneti otthonra...

2012.06.06 10:29sabater - ma.hu

A dolognak persze csak akkor van értelme, ha a kormány és az önkormányzatok elkötelezettek az elv mellett, hogy a szegény és kiszolgáltatott emberek nem bűnözők, hanem szerencsétlenül járt polgártársaink, akik akár önhibájukból, akár azon kívül jutottak jelenlegi helyzetükbe, megérdemelnek még egy esélyt. A jelenlegi kormány ezt nem így gondolja: ezért bünteti börtönnel a hajléktalanságot, emberéleteket veszélybe sodorva ezzel. Holott az alternatíva nem is olyan bonyolult. Az AVM (A Város Mindenkié) kiindulópontja, hogy Budapesten rengeteg lakás áll évek óta üresen. Csak a VIII. kerületben – a korábban Jobbik-tag Kocsis Máté polgármester itt záratta először börtönbe a hajléktalanokat – nagyjából 500 (!) önkormányzati lakás áll tartósan üresen, és akkor nem beszéltünk a cégek és magánemberek által tulajdonolt ingatlanokról.

Az AVM ezért először felmérné minden városban és kerületben az üres, használaton kívüli ingatlanok számát. A nyilvántartás célja, hogy a hosszú ideig (akár évekig) teljesen magukra hagyott épületek és lakások láthatóak legyenek az önkormányzatok és a civil kezdeményezések számára, és bevonhatóak legyenek az üres lakások hasznosítását célzó programokba. Ezeket a lakásokat tulajdonosaik sokszor azért nem tudják ki- és eladni, mert rossz állapotban vannak, a felújításra pedig nincsen pénzük. Ezért az AVM azt javasolja, az önkormányzatok nyújtsanak kedvezményes hitelt a felújításra, amelynek feltétele, hogy a tulaj a hitel visszafizetéséig kedvezményes feltételek mellett (például rezsiköltségért) lakhatást biztosítson szegényebbeknek az ingatlanban.

Ennél is több ember problémáját oldhatja meg, ha az önkormányzatok ahelyett, hogy a későbbi bontásra hivatkozva évekig üresen tartanának épületeket, ún. átmeneti szerződést kötnének szociálisan rászoruló lakókkal. Persze ez csak időleges megoldás lenne, de sok hajléktalannak pont ennyi idő kellene ahhoz, hogy félretehessen annyit, ami egy normális élethez elegendő. Szintén a javaslat része, hogy az üresen álló ingatlanokra átmeneti szerződést kössön a tulajdonos rászorulókkal. Ez azt jelentené, hogy a lakás sorsának eldőlését megelőzően egy személy vagy csoport karbantartásért és rezsiköltségért cserébe használatba veheti az adott lakást. Az ingatlan állapota valószínűleg tovább nem fog – nem tud – romlani, viszont különösen télen ez rendkívül sok ember számára jelentheti, hogy elkerüli Kocsis Máté börtöneit, vagy ami még rosszabb, a fagyhalált.

A Város Mindenkié csoport az ösztönzés érdekében azt javasolja, hogy az önkormányzatok vessenek ki adót a régóta üresen álló ingatlanokra. Mindez tökéletesen érhető: amíg lényegében ingyen fenntartható egy épület évekig, senkinek nem érdeke – ha nincs a szíve aranyból –, hogy lakása „bagóért” szegényeknek, rászorulóknak, sokszor előítéletekkel kezelt korábbi hajléktalanoknak legyen kiadva. Azonban természetesen a lakókat is felelősség terheli a lakás épségének megőrzése érdekében. Az adókivetésre szükség van, máskülönben kizárólag ott működne a program, ahol a VIII. kerülethez hasonlóan igen magas az üresen álló önkormányzati épületek aránya. Emellett EU-s pénzeket is le lehetne hívni városrehabilitációra, amelyeket (ha nincs turizmus az adott településen) értelmetlen főtér-felújítás helyett szociális bérházak építésére és az üresen álló ingatlanok karbantartására lehetne fordítani.

Nyilvánvaló, hogy a program lehetne kidolgozottabb, és érdemes lenne a politika szereplőit és érdekeltté tenni – például előzetes regisztráció helyett szavazásra, tudatos viselkedésre való buzdítással – a szegénység, hajléktalanság felszámolásában. A kérdés azonban feltehető ennél egyszerűbben: olyan országban akarunk élni, amely a szerencsétlen élethelyzetet bűnnek kezeli és bünteti, vagy olyanban, amely megpróbál segíteni, tenni a nehéz helyzetben lévő emberekért? Mi az utóbbira voksolunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.