Demonstráció a szlovák-magyar közeledésért

"Békemenetet" tartott egy felvidéki magyar

"Fárasztó volt, de megérte" - ezekkel a szavakkal értékelte Bósza János kedden azt az általa szervezett - péntektől hétfőig tartó - "békemenetet", amelyet a felvidéki civil aktivista a "szlovák-magyar közeledésért, egyenjogúságért és önrendelkezési jogért" szervezett.

2012.05.29 17:01MTI

Az autonómiatörekvéseiről ismert felvidéki polgári aktivista saját honlapján, valamint az egyik közösségi oldalon a pünkösdi hétvégére hirdette meg Révkomáromból Pozsonyig tartó "békemenetét". A menet - amelynek végül Bósza János csak másodmagával, a magyarországi Révész Ferenccel vágott neki - május 25-én néhány perccel reggel hat óra után a révkomáromi Klapka térről indult. Bósza János a menet során egy kétnyelvű, a hátizsákjára tűzött "Első békemenet a szlovák-magyar közeledésért, egyenjogúságért és önrendelkezési jogért" feliratú zászlóval hirdette kezdeményezése célját.
   
A mintegy száz kilométeres távot - több megállót beiktatva - négy nap alatt tették meg a menet résztvevői. Úti céljukhoz - a pozsonyi elnöki palota előtt álló Béke szökőkúthoz - hétfő kora este érkeztek meg. Itt a közben hétfősre duzzadt csoport a zászlón hirdetettek jegyében gyújtott gyertyát.
   
Bósza János a menet kapcsán azt nyilatkozta: az út során és Pozsonyban sem érte őket semmiféle atrocitás. "Az út fárasztó volt, de megérte" - állapította meg a polgári aktivista. Rámutatott: ha megviselte is az út, úgy véli, sikerült elérni, hogy a szlovák-magyar megbékélés mellett a szlovákiai magyarság jogazonosságának és önrendelkezésének fontosságára is ráirányítsa a figyelmet.
   
"A békemenet, ha kevesen vettek is rajta részt, teljesítette küldetését" - tette hozzá Bósza János.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.