Martonyi tárgyalóasztalhoz ül Miroslav Lajcákkal

A szlovákiai magyarok választójogáról egyeztetnek Budapesten

A határon túli magyarok választójogáról is egyeztetni fog Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Martonyi Jánossal Budapesten, a két tárcavezetőnek a jövő hét pénteken esedékes találkozóján.

2012.05.24 14:08MTI

Miroslav Lajcák a múlt héten - a szlovák diplomácia célkitűzéseit ismertető sajtóértekezletén - már megerősítette: "nyitott kérdésekről is egyeztetni fog" a budapesti találkozón, konkrét témákat azonban most először említett.
   
"Érthetően mindenről beszélni fogunk, de a diplomatikus tárgyalások keretén belül" - nyilatkozta Miroslav Lajcák. Hozzátette: fontos számára, hogy sikerüljön megértésre lelni ott, ahol a két ország nem jut közös álláspontra.
   
A szlovák külügyminiszter megerősítette: magyar partnerével a kettős állampolgárság kérdésén túl egyeztetni fognak arról a törvényi szabályozásról is, amely választójogot adna a kettős állampolgársággal rendelkező határon túl élő magyaroknak. Hozzátette: úgy gondolja, hogy a jelenlegi pillanat nem alkalmas arra, hogy kommentálja az említett törvényt.
   
A szlovák diplomácia vezetője leszögezte: minden dokumentumot az alapján kell megítélni, amit az tartalmaz és, hogy milyen mértékig felel meg az európai standardoknak. Rámutatott: ezt a törvényt eddig még nem látta. "Biztos vagyok benne, hogy abban a pillanatban, amint létrejön a törvény munkaváltozata, akkor az Európa Tanács és más európai intézmények is hozzászólnak majd és ennek alapján foglalunk majd állást mi is" - tette hozzá Miroslav Lajcák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.