Azonnali lépésekre szólít fel a Jobbik

Újabb katasztrófa fenyegeti Kolontár térségét?

Kepli Lajos kijelentette: a Jobbik szerint a csütörtöki szeles idő bebizonyította, hogy Kolontár térségében komoly egészségügyi veszélyt jelent a szállópor magas koncentrációja, illetve a por lúg- és nehézfém-tartalma, ezért az ellenzéki párt azonnali lépésekre szólítja fel a hatóságokat és a Mal Zrt-t is.

2012.05.17 16:59MTI

Az ellenzéki politikus leszögezte: a csütörtöki erős szél hatására a légszennyezettségi térképeken jól látható, hogy Kolontár és 50-100 kilométeres környékén 2,5 szerese az egészségügyi határértéknek a szállópor koncentrációja.    

Kepli Lajos szerint ennek oka, hogy a Mal Zrt. a 2010-es vörösiszap-katasztrófa után áttért az úgynevezett száraz technológiára, amelynek hatására a szél elhordja a tározókból az iszapot, így lúg és nehézfémek kerülnek a talajba.     A jobbikos képviselő hangsúlyozta: a káros anyagok - amelyek tüdőroncsoló hatásúak és hosszú távon súlyos betegségekhez vezethetnek - ugyanolyan koncentrációban vannak Kolontár mellett, mint például a Balaton nyugati partjainál, így ez a folyamat akár a turisztikai szezonra is hatással lehet.    

A Jobbik szerint a megoldást az jelentené, ha locsolnák az iszaptározókat, hogy a felső legfeljebb fél méter folyamatosan nedves legyen és így ne hordja el a szél. Az ellenzéki párt ezért felszólítja a környezetvédelmi hatóságokat, hogy kötelezzék a Mal Zrt-t a működő tározók folyamatos locsolására.    

Kepli Lajos ugyanakkor elmondta: a száraz technológiára való áttérés hibás lépés volt, ehelyett a katasztrófa előtti technológiát kellett volna az előírásoknak megfelelően használni. Emellett a Jobbik álláspontja szerint a vörösiszap fémkohászati eljárással feldolgozható és abból fémek nyerhetők, így az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén fel fogja számolni a vörösiszap-tározókat.
   
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

Vörösiszap - Kiporzás Fotó: MTI

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.