A harácsolás miatt szakadt át

Kapzsiság és közöny: túl sok vörösiszap volt a kolontári tározóban

Túl sok vörösiszap volt a Kolontár melletti zagytározóban, ez volt a fő oka annak, hogy 2010 októberében átszakadt a tározó gátja.

2011.10.28 07:18ma.hu

Ez olvasható a katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság jelentésében. A szakértők szerint az adatok arra utalnak, hogy a katasztrófa fő oka a társaság és a tulajdonosok „szűk látókörű, a nyereséget előtérbe helyező és a biztonságos működést nem kellően biztosító vállalati stratégia és az ezt szolgáló gazdasági és technológiai döntések sorozata” volt - írja a Magyar Hírlap.

„A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a hulladékbesorolás, a töltésépítés, az üzemeltetés és annak időszakos felügyeletének ellenőrzése során alapvető hibákat követett el” – áll az anyagban, amely szerint nem kérdőjelezhető meg a Mal Zrt. alapvető felelőssége. A jelentés szerint hatalmas terhelést jelentett a gátnak, hogy az engedélyezettnél több vörösiszap és több víz volt a tározóban. Ezenkívül sem a tároló tervezése, sem az állapotának figyelése, sem pedig hatóságok együttműködése nem volt megfelelő. A jelentés megállapítja azt is, hogy hibás volt az az engedély, amely nem veszélyes hulladékként sorolta be a tárolóban lévő vörösiszapot, így enyhébb követelmények vonatkoztak a kezelésére.

A Mal állítása szerint egyébként a tározóban nem lehetett a megengedettnél több lúgos víz, a katasztrófát az ő álláspontjuk szerint talajtörés okozta.

A bizottság jelentése ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a Mal „láthatóan szándékosan kerüli azt a kérdéskört”, hogy 2010 második és harmadik negyedévében az esős időjárás miatt több mint egymillió köbméterrel több víz került tározót körbevevő résfalon belülre, mint 2009-ben.

A dokumentum a Magyar Hírlap cikke szerint arról is számot ad, hogy a legutóbbi összesítés alapján több mint 35 milliárd forintnyi kárt okozott a katasztrófa.

A bizottság szerint a Mal Zrt. is részt vett a kárenyhítésben, mintegy harmincmillió forintot adtak a károsultaknak, és a helyreállítási munkákban is részt vettek. A kárenyhítő alapba közel kétmilliárd forint folyt be.

A jelentés – amely hosszasan méltatja a kormány intézkedéseit – azt is megállapítja, hogy a Mal Zrt.-re összesen 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, de a cég ezt eltúlzottnak tartja és a jogalapját is vitatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.