Lipóti fórum

Növekedés, munkahelyteremtés?

Matolcsy György szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást. Kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját

2012.05.11 17:33MTI

"Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken.

Az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt "nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el".

Megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, "a második félidő, aztán a hosszabbítások" legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során "minden csepp energiánkat magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni".

Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal "baj van", mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret "ragadhat benn".

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia.

A második ilyen törvényként a munkaközpontúságot említette, az 56 százalékra emelkedett foglalkoztatottsági mutató is nagyon alacsony szint; "fel kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai szintre, és akkor még mindig nem leszünk ott, ahol Kelet-Ázsia, ezen belül Kína: 85 százalékon".

"Nagyon fontos a pénzgazdaság, fontos a bankszektor, fontosak a hitelintézetek - de a legfontosabb a reálgazdaság" - jelentette ki Matolcsy György.

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozva a miniszter arról beszélt: az elmúlt években is az a település jutott előre, ahol volt egy tehetséges, kreatív, jól szervező, tisztességes, elismertséget méltán kivívott szervező ember.

"Nem engedhetjük meg, hogy ezekben az években a Magyarországról okkal-joggal eltűnő, a világ felé eltűnő tehetséges magyar fiatalok ne jöjjenek vissza. Vissza fogjuk őket vezetni, vissza fogjuk őket hívni. De most csak tanuljanak, menjenek, nézzenek, vállalkozzanak, és utána itthon bontakoztassák ki a tehetségüket" - fogalmazott.

Szólt arról is: egy fogyó országban "nemigen lehet sikert elérni", ám a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a 40-50 ezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál.

Lényegesnek nevezte, hogy "világszínvonalú közlekedési infrastruktúra" megteremtésével tegyék kiaknázhatóvá az ország geopolitikai helyzetét, emellett lényeges szempontnak nevezte a világszínvonalú oktatás megteremtését is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.