"El lehet kerülni a szégyent"

Az LMP újraírná az egyházi törvényt

Szabó Tímea közölte: az összes, a tavalyi év végén még működő egyházat visszahelyezné státuszába az a módosító javaslat, amelyet az egyházi törvényhez nyújt be az. Ezt követően viszont az ügyészség felülvizsgálhatná, hogy megfelelnek-e a törvényi előírásoknak és a bíróság dönthetne arról, hogy a jövőben is egyházak maradhatnak-e. A döntés ellen jogorvoslattal lehetne élni.

2012.05.10 16:46MTI

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke módosító javaslatukról elmondta, hogy azzal a Velencei Bizottság korábbi ajánlásai alapján megpróbálják kijavítani az egyházügyi törvény "legvérlázítóbb pontjait".
   
Hozzátette: módosítójukkal "el lehet kerülni azt a szégyent", hogy az EU-nak illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának ismét el kelljen marasztalnia Magyarországot.
   
Hangsúlyozta, hogy az ügyben bejegyzett egyházak és egyesületként működő vallási közösségek képviselőivel is egyeztettek csütörtökön és javaslatukat ez alapján fogalmazták meg. Arra a kérdésre, hogy kik voltak a partnereik, azt felelte, hogy minden nagy vallás képviselőivel tárgyaltak, de konkrét neveket nem akart mondani. Szavai szerint azért, mert a "kormánynak sikerült elérni azt, hogy az egyházak félnek attól, hogy pártokkal egyeztessenek és nem feltétlenül merik vállalni a nevüket". Hozzátette, volt olyan felekezet, amelyik négyszemközt mondta el meglátásait.
   
Elmondta azt is, hogy nem nyújtják be újra az összes korábbi módosító javaslatukat, ehelyett a Velencei Bizottság ajánlásaira támaszkodva egy "minimálcsomagot" tesznek le a Ház elé.
   
A javaslat a 2011. december 31. állapotból indulna ki, így minden akkor még bejegyzett egyházat visszahelyezne ebbe a státuszba. Hozzátette, hogy az egyházakat most a parlament jegyezné be, de ezt követően az ügyészségnek joga lenne vizsgálatot indítani azügyben, hogy mely egyházak nem felelnek meg a jelenlegi törvényi kritériumoknak. Az előírásoknak nem megfelelő egyházak bejegyzését a bíróság idén év végéig vonhatná meg.
   
Hangsúlyozta, hogy ezzel párhuzamosan viszont megadnák a bírói jogorvoslat lehetőségét.
   
Az LMP egyúttal a szempontrendszeren is változtatna, a törvényi kritériumok közül kivennék a 20 éves magyar vagy a 100 éves nemzetközi gyakorlatra vonatkozó részt.ű
   
Leszögezte, hogy a kormányzati szándékkal egyetértve az LMP is ki szeretné szűrni az úgynevezett bizniszegyházakat, ezért a bejegyzett egyházak nem lennének automatikusan jogosultak az állami támogatásra. Ehhez csak akkor jutnának hozzá - visszamenőleges hatállyal - ha lezárul az ellenük indított vizsgálat és az alapján jogosulttá válnak az egyházi rangra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.