Nő az optimizmus?

Orbán szerint nőtt a vajdasági magyarok politikai aktivitása

A miniszterelnök szerint a vasárnapi szerbiai választások azt mutatják, hogy a vajdasági magyarok politikai aktivitása, optimizmusa növekedett az elmúlt időszakban.

2012.05.07 13:50MTI

A magyar kormány figyelemmel kíséri a szerbiai választások eredményét, ezt egyrészt az ott élő magyar közösség súlya önmagában is indokolja, másrészt az, hogy a kabinet az Európai Unió további bővítésének híve - mondta Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Budapesten, a Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón.
   
A kormányfő elismerését fejezte ki azért, hogy a jelenlegi adatok alapján a Szerbiában élő magyar közösség a korábbinál nagyobb számban vett részt a voksoláson.
   
A vajdasági magyarok politikai aktivitása, optimizmusa és hajlandósága a közéleti részvételre növekedett az elmúlt időszakban, ami mindig erősebbé teszi a közösséget - értékelte a vasárnapi választást, amelynek eredménye - mint mondta - magyar szempontból sikeresnek látszik. Arról viszont szerinte még korai beszélni, hogy európai szempontból mit hoz a mostani választás.
   
A hétfő hajnali részeredmények szerint a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) vezet a szerbiai parlamenti választásokon, a párt 24,7 százalékos eredménye a 240 parlamenti helyből 73 megszerzéséhez lesz elég. Az eddig kormányzó, Boris Tadic korábbi államfő vezette Európa-barát Demokrata Párt (DS) 23,7 százaléka 68 mandátumot ér, míg a Szerb Szocialista Párt (SPS) eredményei alapján 45 képviselőt küldhet a parlamentbe. Ugyancsak bejutott a törvényhozásba a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a voksok 2,4 százalékával, ez öt képviselői helyre elegendő.
   
Az elnökválasztási versenyben a kora hajnali eredmények szerint Boris Tadic 26,7 százalékkal vezet, míg a nacionalista Tomislav Nikolic a második helyen állt 25,5 százalékos támogatottsággal. Pásztor István a VMSZ színeiben a voksok 2,3 százalékát szerezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.