A Városházát nem keresték meg az ügyben

Nem a főváros kezdeményezése a Nagy Imre-szobor áthelyezése

Budapest főpolgármestere közölte: nem jött kérés vagy megkeresés az V. kerületi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor esetleges áthelyezéséről az Országgyűlés Hivatalától.

2012.04.17 15:59MTI

Tarlós István közlése szerint Demján Sándor nagyvállalkozótól értesült az elképzelésről, a szobor esetleges áthelyezése nem a főváros kezdeményezése. Mint mondta, egyelőre tájékozódik az ügyben, beszélni fog az Országgyűlés elnökével.
   
A főpolgármester azt mondta, hogy konkrét megkeresést, igénybejelentést egyelőre nem kapott az ügyben. Kitért arra is, hogy ismeretei szerint az adományozók annak idején a fővárosnak adták a szobrot, így valóban a Városháza rendelkezhet arról.
   
Előzőleg Demján Sándor levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, akitől az emlékmű helyben maradását kérte. A dokumentum szerint a rendszerváltás után "szomorúan állapították meg" üzlettársaival, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állított szobrot a volt miniszterelnöknek. Jelezte: emiatt úgy döntöttek, hogy az emlékmű teljes költségét és felállítását felajánlják Magyarországnak. A nagyvállalkozó arra is kitért, hogy a költségek 74 százalékát ő állta.
   
Demján Sándor a főpolgármesternek címzett levélben azt írta: Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonja az adományukat, így arra kérte Tarlós Istvánt, hogy minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyén maradjon.
   
Az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válaszban április 5-én megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Kossuth tér rekonstrukciója nem terjed ki a Vértanúk terére, de mégis megfontolásra érdemesnek tartja, hogy "a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot". Hozzátette: erre a részre kerülhetne Nagy Imre is.
   
Az emlékművet 1996-ban avatták fel, az egészalakos szobrot Varga Tamás szobrászművész készítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.