"Szakmailag hiteles, nemzetközileg elismert"

Védegylet: Sólyom Lászlóra nagyobb szükség van, mint valaha

A civil szervezet nyilatkozata szerint a Védegylet álláspontja az, hogy Sólyom Lászlóra a magyar politikának a jelenlegi hitelességi, morális válságában nagyobb szüksége van, mint valaha, ezért teljes meggyőződéssel támogatja újraválasztását a köztársasági elnöki poszton.

2012.04.12 07:30MTI

A nyilatkozat szerint Sólyom László köztársasági elnökként is bebizonyította, hogy a jogállam és a demokrácia elkötelezett híve. "Pártoktól és érdekcsoportoktól függetlenül képviselte az alkotmány szellemiségét, a magyar köztársaságot. Szakmailag hiteles, nemzetközileg elismert jogászprofesszor, akinek eddigi szakmai, civil és politikai tevékenysége a legmagasabb erkölcsi normáknak felel meg" - áll a dokumentumban. A Védegylet úgy látja, a magyar társadalomban, az értelmiség különféle pártszimpátiájú köreiben is jól érzékelhető konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy "személye képes lehet a köztársasági elnöki intézmény megtépázott hitelének helyreállítására, belföldön és külföldön egyaránt". 
   
A szervezet nyilatkozatában felhívja a civil társadalom figyelmét, hogy "nyilvánvaló" társadalmi támogatottsága ellenére Sólyom László jelölésének és újraválasztásának pártpolitikai feltételei vannak, megválasztásához a sajtó és a közvélemény jelentős támogatása szükséges. A szervezet álláspontja szerint, amennyiben a Fidesz pártpolitikust kíván jelölni a köztársasági elnöki posztra, az ellentmond az Alaptörvény tartalmának és szellemének, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét.
   
"A Fidesznek persze megvan a parlamenti többsége az új elnök megválasztásához, ám az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kétharmados hatalom sem képes illegitim döntéseket elfogadtatni a társadalommal" - fogalmaz a nyilatkozat, melynek végén a Védegylet reményét fejezi ki, hogy a párt ezúttal bölcsebben jár el, és figyelemmel lesz a közvéleményre.
   
A nyilatkozat említést tesz arról is, hogy téves az az értelmezés, amely szerint a Védegylet által szervezett április 12-13-i nemzetközi világjogi konferencia fővédnökségének elvállalása Sólyom László egyfajta visszatéréseként értékelhető. A konferencia fővédnökségét még Schmitt Pál lemondása és az új jelölttel kapcsolatos találgatások előtt kellett elvállalni. Sólyom László szándékairól egyedül ő maga nyilatkozhat - szögezi le a Védegylet, mint az ex-köztársasági elnök mellett 2005-ben sikeresen kampányoló civil szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.