A köztársasági elnök személye sérthetetlen

Orbánék nem vetnek véget Schmitt harcának

A miniszterelnök szerint, ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle.

2012.04.02 10:18MTI

A kormányfő, a Fidesz elnöke kijelentette: azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció (Schmitt Pált), hiszen ő szavazta meg, ezt vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".
   
Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie.
   
Az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette a miniszterelnök.
   
Orbán Viktor megerősítette - és közölte, ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is -, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.
   
Orbán Viktor pártelnök Lázár János Fidesz-frakcióvezető társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.
   
A képviselői irodaházban zajló frakcióülésre érkező kormánypárti politikusok közül - a miniszterelnökön túl - csak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke állt meg az utcán várakozó tucatnyi újságírónak. A KDNP-s politikus arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: "ez az ő dolga". Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyan megállt az őt kérdező újságíróknak, és azt válaszolta, szívesen nyilatkozik mindenkinek, de kérte, jelentkezzenek be a sajtósánál, mert nem akar elkésni a tanácskozásról.
   
A hétfői frakcióülés előzetes napirendjén nem szerepelt Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címe visszavonásának ügye, ám azon - Orbán Viktor szavai alapján - mégis biztosan téma lesz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; "ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek".
   
"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a kisdoktori címének visszavonásával kapcsolatban. A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.

Nem vették tárgysorozatba az államfő lemondását kérő határozati javaslatokat

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn nem vette tárgysorozatba azokat az ellenzéki határozati javaslatokat, amelyekben lemondásra kérik Schmitt Pál köztársasági elnököt.
   
Az egyik határozati javaslatot Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, valamint Hiller István és Tóbiás József szocialista képviselők jegyzik; ebben az Országgyűlés azt állapítaná meg, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére, ezért felkérné, hogy haladéktalanul mondjon le.
   
A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független Molnár Csaba által beterjesztett határozati javaslatban pedig az Országgyűlés arra kérné fel a köztársasági elnököt, hogy Magyarország, valamint a tudományos élet tekintélyének megóvása érdekében fontolja meg a lemondást. Molnár Csaba emellett a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényhez is benyújtott egy módosítást. Eszerint ha az államfő megbízatása "erkölcsi integritásával" kapcsolatban szűnik meg, akkor a továbbiakban nem illetik meg a volt köztársasági elnököknek járó jogosultságok és juttatások.
   
A bizottsági ülésen - amelynek napirendjét a fideszes Vas Imre indítványára egészítették ki a három javaslattal - az előterjesztésekhez nem volt hozzászólás, vita nélkül szavaztak a bizottsági tagok. Molnár Csaba két javaslatára senki nem szavazott igennel, a szocialista indítványt pedig az ülésen jelen lévő egyetlen szocialista képviselő, Bárándy Gergely támogatta.

Lamperth: az államfő sérthetetlensége nem azt jelenti, hogy bírálhatatlan

Az MSZP közjogi kabinetvezetője szerint az államfő sérthetetlensége nem azt jelenti, hogy Schmitt Pál bírálhatatlan.

Lamperth Mónika hétfőn Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: bár a Fidesz-KDNP napok óta a köztársasági elnök sérthetetlenségére hivatkozva kerüli, hogy véleményt nyilvánítson Schmitt Pál plágiumügyéről, ez az alkotmányos szabály csak azt jelenti, hogy az államfő jogi értelemben rendkívül korlátozottan vonható felelősségre. Nem következik azonban belőle, hogy Schmitt Pált nem lehet bírálni - tette hozzá.
   
Arra is kitért, hogy a sérthetetlenség a fontos közjogi tisztségnek szól, de együtt kellene járnia azzal, hogy az elnöki hivatalt tiszteletre méltó ember tölti be. Schmitt Pál azonban már nem méltó tiszteletre, ezért le kell mondania - hangsúlyozta Lamperth Mónika.
   
A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén téma volt Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonása is. Az ülésre érkező Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette: a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen, és ezt fogja elmondani a kormánypárti frakciószövetség tagjainak is. Azt is mondta, hogy ha az államfő úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Elmarad Lázár János sajtótájékoztatója

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.