Schmitt-ügy

A Semmelweis Egyetem rektora megteszi, amit az államfő nem

Az államfőnek nincs szándékában lemondani, Tulassay ellenben távozik, a szégyent pedig magáénak érzi.

2012.04.01 20:56MTI

"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - így nyilatkozott Schmitt Pál vasárnap a plágiumügyével kapcsolatban. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor bejelentette: távozik posztjáról, amit azzal indokolt - utalva az államfő kisdoktori címének visszavonására -, hogy az elmúlt napok egyetemi testületi döntései miatt érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. A DK szerint Orbán Viktornak kell megoldania a kialakult helyzetet, a Jobbik pedig arra kéri Schmitt Pált, szólaljon fel a Házban. A kormányfő szóvivője közölte: Orbán Viktor ahhoz tartja magát, hogy az államfő sérthetetlen.

A köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádióban méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.

A Semmelweis Egyetem szenátusának a kisdoktori cím visszavonásáról szóló döntését úgy értékelte: "gyakorlatilag a tudomány saját magát korrigálta". "Ha húsz évvel ezelőtt tévedett a tudomány, mert nem hívta fel a figyelmemet bizonyos hiányosságokra, azt most a szenátus kijavította. Hogy úgy mondjam, önmaguk között 1:1 a meccs, csak sajnálom, hogy ennek én voltam a szenvedő alanya, hogy rólam szólt, az én becsületemről, az én eljárásomról a dolog" - fogalmazott.

Schmitt Pál azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza. "Talán lesz valaki, talán lesz egy ügyvéd, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a Magyar Akkreditációs Bizottságot" - mondta.

Kora este a Semmelweis Egyetem rektora bejelentette, lemond posztjáról. Tulassay Tivadar indoklásul kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt "a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő" egyetem nyugalma érdekében döntött úgy, átadja székét a csütörtöki szenátusi ülésen megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyetem szenátusának csütörtökön hozott döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

Az intézményt 2003 óta vezető Tulassay Tivadar - akinek június 30-án járt volna le megbízatása - döntéséről hétfőn értesíti Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor személyes felelőssége, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök lett, így álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzetet is neki kell megoldania. Molnár Csaba, a DK alelnöke sajtótájékoztatóján jelezte: írásbeli kérdést nyújtott be a kormányfőnek, amelyben egyebek mellett arra várja a választ, miért nem osztja meg véleményét a nyilvánossággal az ügyben, illetve miért nem vállalja a felelősséget.

Erre reagálva a kormányfő szóvivője közölte: Orbán Viktor az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; "ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek". Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a Gyurcsány-párt folyamatosan bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a 2006 óta hazugságot hazugságra halmozó volt miniszterelnökkel az élén semmibe veszi a demokratikus értékeket".

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésének hivatalos napirendjén sem szerepel Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címe visszavonásának ügye - írta a nol.hu, a Fidesz-frakció sajtóosztálya pedig az MTI-nek megerősítette: az előzetes napirenden valóban nem szerepel ez a téma.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője heti írásában arról értekezett: "megtehetnénk, hogy hallgatunk azért is, mert nekünk aztán igazán nem érdekünk, hogy hirtelen új elnöke legyen az országnak, akinek a mandátuma 2017-ig tart. (...) Mégsem hallgatunk. Nem hallgathatunk, mert vannak más, sokkal lényegesebb szempontok, mint az MSZP érdekei. (...) Schmitt Pál minden, további államfőként eltöltött perce Magyarország tekintélyét rombolja".

A Jobbik arra kérte Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy hétfőn az Országgyűlésben éljen a házszabály adta lehetőségével, és szólaljon fel napirend előtt "az egész ország becsületét kockáztató botrányával" kapcsolatban. Vona Gábor, a párt elnöke közleményében hozzátette: egyúttal arra is felszólítják az államfőt, hogy "sportemberhez méltó bátorsággal kérjen maga ellen bizalmi szavazást az Országgyűlésben".

Az LMP-s Schiffer András sajtótájékoztatóján - az államfő reggeli rádióinterjúját firtató kérdésre válaszolva - azt mondta: "tisztelem annyira a köztársasági elnök intézményét, hogy nem kívánok jogvitába keveredni" az államfővel. Hozzátette, ma mindenkinek az a dolga és kötelessége, hogy a kialakult "morális válság" minél hamarabb megoldódjon. Véleménye szerint a válságért Orbán Viktornak kell viselnie a politikai felelősséget, mert ő az, "aki ma Magyarországon minden közjogi pozícióra egyedül jogosult személyi javaslatot tenni". A képviselő szerint a morális krízist viszont a parlamentnek kell megoldania, pártjuk ezért is kezdeményezte az úgynevezett megfosztási eljárást.

Eközben a Magyar Helsinki Bizottság közölte: megítélésük szerint jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség pénteken azokat, akik budapesti hidakon Schmitt Pál lemondását követelték. A rendőrség szerint viszont jogszerű, szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés a parancsnoki kivizsgálások szerint. Pénteken a Lánchídon a Jobbik, a Szabadság hídon pedig az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék az államfő lemondását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.