Védenék a vidéket, a termőföldet és a vízvagyont

Tavaszi hadjáratot indít a Jobbik

Varga Géza kijelentette: a Jobbik tavaszi hadjáratot indít a mezőgazdaságban legégetőbb 10 kérdés megoldása érdekében a vidék, a termőföld és a vízvagyon védelmében.

2012.03.26 13:45MTI

A mezőgazdasági bizottság jobbikos tagja első és legfontosabb feladatnak a földbérleti pályázatok azonnali felfüggesztését és visszavonását nevezte. A következő feladat szerinte a külföldiek termőföldre történő jelzálog-bejegyzésének megtiltása és a földtörvény módosítása, hogy ne legyen elővásárlási joga a földhasználóknak. A jobbikos politikus szerint ezen két intézkedéssel hatékonyan lehetne fellépni a zsebszerződések ellen.
   
Negyedikként a Jobbik kivonná a tőke szabad áramlása alól a termőföldet és a vízvagyont, mert ezzel a külföldi mellett a "hazai spekulációktól" is meg lehetne ezeket védeni. Varga Géza szerint ezt követően meg kellene alkotni a birtokrendezési és az üzemszabályozási törvényeket, amelyeknek tartalmazniuk kellene például a kis és közepes gazdaságok fogalmát és ezek kritériumait.
   
A hetedik pont a Jobbik felsorolásában a "nepperek" tevékenységének megszűntetése, ezek közé sorolta Varga Géza a Tiszacasht és a Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft.-t.  A következő teendő a Jobbik szerint a magán-nyugdíjpénztárakhoz hasonló állami felügyelettel működő pénzügyi alap létrehozása. Ebbe bárki befizethetne, akinek fontos a magyar föld magyar kézben tartása és ebből a pénzből lehetne bérelni, vagy megvásárolni szabaddá váló földterületeket - mondta az ellenzéki politikus. Végül a Jobbik szerint el kellene készíteni egy településgazdaság-fejlesztési programot, valamint minél hamarabb az Országgyűlés elé kell kerülnie a Nemzeti Vidékstratégiának.
   
Varga Géza hangsúlyozta: a Jobbik mindent meg fog tenni, hogy ezt a 10 kérdést még a tavasz folyamán rendezzék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.