Hiányzott a jogalap: elutasította a bíróság

Milliókat követelt Bokrostól a JESZ

Jogalap hiányában nem jogerősen elutasította a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a keresetet, amelyben az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség több tízmillió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelt Bokros Lajostól, az MDF színeiben az európai parlamenti választásokon mandátumot szerző politikustól.

2012.03.02 15:27MTI

A párt többi között azt rója fel Bokros Lajosnak, hogy a politikus egyoldalúan minden kapcsolatot megszakított a párttal, annak politikáját nem képviseli.    

A bíróság álláspontja szerint a Fővárosi Törvényszék a politikai felelősséget nem, csak a jogi felelősséget vizsgálta és vizsgálhatta, a szabad mandátum elvéből kiindulva pedig az alperes magatartása nem jogellenes, így a követelésnek nincs jogalapja.    

Az eljáró bíró szóbeli indoklása során kifejtette: a bírósági gyakorlat következetes abban, hogy a bíróság jogalkalmazó szervezetként még érintőlegesen se politizálhat, s ebben az esetben is a politikai felelősséget élesen el kell választani a jogi felelősségtől. "A bíróságnak így nem feladata annak elemzése, hogy szép dolog-e megígérni egy párt képviseletét és szép dolog-e utána nem képviselni azt a pártot" - tette hozzá.    

Hangsúlyozta: a bíróságnak jogi szempontból kellett vizsgálnia a kérdést és helytállónak találta Bokros Lajos jogi képviselőjének a szabad mandátum elvére vonatkozó érvét. Mint kifejtette, semmilyen olyan jogszabályi rendelkezés nincs, amely arra kötelezné a politikust, hogy európai parlamenti képviselőként az őt jelölő szervezet érdekeinek érvényesítésére lenne köteles, vagy az őt jelölő szervezet anyagi, vagy nemzetközi kapcsolatait kellene gyarapítania.    

A bíró szerint nem véletlen, hogy senkinek nem jutott eszébe ilyen ok miatt kártérítést kérni, és nincs ezzel kapcsolatos bírói gyakorlat sem. Indoklása során megemlítette: a magyar parlamentben is volt már arra példa, hogy valaki kilépett egy politikai pártból, mégsem indított ellene senki kártérítési pert csak azért, mert sokat költöttek a kampányára, ezek jogilag nem érvényesíthető követelések.    

A bíróság kitért arra is, hogy álláspontja szerint egy politikai párt személyiségi jogai csak annyiban lehetnének értelmezhetőek, ha az adott politikai pártot a szabad véleménynyilvánítás határán túl gyaláznának. Ezen túl egy párt, mint társadalmi képződmény személyiségi jogának értelmezése sem a magyar, sem a külföldi joggyakorlatban nem meghonosodott - mutatott rá.      

A Bokros Lajossal szembeni keresetben a párt eleinte a teljes kampányköltséget lefedve mintegy 160 millió forintos vagyoni és 100 millió forintos nem vagyoni kár megfizetését kérte, majd módosította az összegeket és a vagyoni kár összegét 53 millió, a nem vagyonit pedig 35 millió forintban jelölte meg. Tekintettel a magas összegekre, a bíróság a nem jogerős ítéletében 5 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.    

Bokros Lajos jogi képviselője korábban azzal érvelt, hogy a megválasztott képviselő a legjobb tudása szerint köteles eljárni, és szerinte a politikus ugyanazt a politikát képviseli, amelyet a kampányban is, amely egybecsengett az akkori MDF-ével. Okfejtésében korábban azt mondta: Bokros Lajos csak a párt programjának a képviseletére vállalt kötelezettséget és képviselői tevékenysége során ehhez tartja is magát.     A politikus a tárgyaláson nem vett részt személyesen.    

Az ítélet nem jogerős, az ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani.    

Az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség többi között az egykori MDF európai parlamenti választási kampányával összefüggésben egy másik pert is indított, abban Dávid Ibolyától, az MDF volt elnökétől követel kártérítést, szerinte előnytelen szerződések megkötése miatt. Ez a per áprilisban folytatódik a Fővárosi Törvényszék előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.