Mit tesz a Corvinus?

Plágiumgyanú: Bokros másolta a doktoriját a Jesz szerint

Eljárás elindítására buzdítja a Corvinus Egyetemet a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) U21 ifjúsági tagozata Bokros Lajos ellen: szerintük a volt pénzügyminiszter, jelenleg európai parlamenti képviselő esetében felmerült, hogy másolta a doktoriját.

2012.03.01 08:12ma.hu

Egy ismeretlen személy levelet juttatott el a pártunk székházába, ezt követően kezdtünk el részletesen foglalkozni az ominózus tanulmánnyal – mondták el a Magyar Nemzetnek a párt képviselői. Hozzátették: a Corvinus egyetem könyvtárában elolvasták a dolgozatot, és azt követően merültek fel bennük kérdések.

A JESZ elmondta: a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagjait Bokros képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta, hogy doktorija megírása előtt egy évig a Panamai Állami Egyetemre járt, innen ösztöndíjat is kapott. Saját elmondása szerint a közgazdász fél év alatt tanult meg felsőfokon spanyolul - miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről - közölte a JESZ, hozzátéve: egy évig járt a Panamai Állami Egyetemre, majd megírta A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről című doktoriját. A dolgozat 56 tételből álló irodalomjegyzékében több mint 40 spanyol nyelvű található, több mint 35 szerzőtől.

Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajosnak 100 százalékos találati arányt feltételezve minimum 35-40 olyan művet kellett elolvasnia, kijegyzetelnie, megértenie, amelyet a legmagasabb színvonalú szaknyelven írtak – állítja a JESZ ifjúsági tagozata.

Az ügy előzménye, hogy Kéri Edit 17 éve beperelte Bokrost annak gyanújával, hogy félrevezette a parlamentet. A panamai diploma ügye akkoriban az Országgyűlésben is előkerült. Morvai Ferenc kisgazda képviselő 1995-ben azonnali kérdésben firtatta, mivel foglalkozott Bokros 1978–79-ben. A képviselő nyíltan megkérdőjelezte, hogy az akkori miniszter valóban Panamában járt egyetemre. Bizonyításképpen Bokros folyékonyan, spanyolul adta elő, hogy a Panamai Állami Egyetemen elvégzett egy évet, és ott megírt disszertációja alapján a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen doktorált, summa cum laude minősítéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.