Az LMP elutasítja a költségvetési javaslatot

Bermuda-háromszögben a budapestiek érdekei?

Kaltenbach Jenő frakcióvezető kijelentette: az LMP fővárosi szervezete elutasítja a budapesti költségvetési javaslatot.

2012.02.27 12:20MTI

Az ellenzéki politikus szerint az előterjesztés onnan vesz el pénzt, ahonnan nem kellene, és azt a problémát nem oldja meg, amit a leginkább meg kellene oldani.    

Kaltenbach Jenő a nincstelenség költségvetésének nevezte a szerdán tárgyalandó javaslatot. Úgy fogalmazott: a város a csőd szélén áll "BKV-stól, mindenestől", ami egyrészt külső tényezőknek tudható be, másrészt "jó nagy lapáttal rátett erre részben a városvezetés, részben az egész Fidesz hatalmi rendszer, hiszen a budapestiek érdeke lassan elvész a város, a kormány és a kerületek Bermuda-háromszögében".    

Mint mondta, a kormány Budapestre "mutogat", hogy az adjon több pénzt a BKV-nak, ugyanakkor mindent elkövet annak érdekében, hogy lehetőleg forrás erre ne legyen.    

A fővárosi frakcióvezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy számos területen kurtítások lesznek, és aggályának adott hangot amiatt, hogy a visszatartott forrásokhoz később nem jutnak hozzá az intézmények.    

Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselője közölte, hogy az LMP mintegy 400-500 millió forint átcsoportosításáról szóló módosító indítványt nyújt be a Fővárosi Közgyűlésnek; a kezdeményezéseik többsége elsősorban a kultúra, az oktatás és a szociálpolitika területén pótolná az elvonásokat, csökkentéseket.    

A képviselő úgy véli, Budapest a "Fidesz-belharc áldozata", a hatalom pedig átcsúszott a kerületi polgármesterek kezébe. Kitért arra is, hogy a főváros az adóbevételeinek a 10 százalékát elvesztette, részben a gazdasági válság miatt, részben azért, mert a főváros gyenge érdekérvényesítő képessége miatt a kerületekhez kerültek a korábbi bevételi lehetőségek.    

Hanzély Ákos bírálta azt is, hogy a főváros gyakorlatilag minden olyan feladatát leépítette, amelynek ellátására nem kötelezi a törvény. "A nemzet fővárosa nem lehet csupán egy minimális intézményhálózatot fenntartó város, hanem előremutató, példás magatartást kellene mutatnia" – jelentette ki a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.