Nem okozott 700 milliós kárt?

Heves megye - A volt elnök visszautasítja a vádakat

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés volt szocialista elnöke határozottan visszautasítja azt a vádat, hogy 700 millió forintos kárt okozott volna a megyének, egyben rágalmazás miatt feljelentést tesz Szabó Róbert, a közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke ellen.

2012.02.17 16:41MTI

Az MSZP-s politikus Szabó Róbertnek azon pénteki bejelentésére reagált közleményben, miszerint vélhetően 700 millió forint kárt okozott a megyegyűlés előző szocialista elnöke a megyének azzal, hogy nem rendkívüli felmondással szüntette meg 2009-ben az egri kórház vagyonkezelési szerződését.
   
Sós Tamás közleményében azt írta, az azonnali rendkívüli felmondás nem tette volna lehetővé a folyamatos működést, ezért az intézmény ideiglenes bezárásához is vezethetett volna a lépés. A kórház működtetésére akkor létrehozott önkormányzati kft.-nek ugyanis még nem voltak munkavállalói, így előfordulhatott volna, hogy a környező megyék kórházaiba kell elvinni mintegy 700 beteget.
   
Szabó Róbert a sajtótájékoztatón azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy Sós Tamás korábbi szocialista elnök tudatosan cselekedett, akkor el kívánják érni, hogy a politikus saját vagyonából térítse meg a Heves megyeieket ért kárt.
   
Sveiczer Sándor (Fidesz-KDNP), az előző időszak tisztázatlan ügyeit vizsgáló eseti bizottság elnöke elmondta: azt feltételezik, hogy Sós Tamás - a megye érdekeivel ellentétesen - egy magáncégnek kedvezett.
   
A 2008-ban a HospInvest Zrt.-vel kötött, a megyei kórház működtetéséről szóló vagyonkezelői szerződés szerint ugyanis az önkormányzat a kórházi árbevétel tíz százalékát követelhette volna csődeljárás esetén a HospInvesttől, ha a megye rendkívüli felmondással él. Ez az összeg mintegy 700 millió forint. Sós Tamás azonban a rendkívüli felmondást közgyűlési felhatalmazás ellenére sem tette meg, sem határidőre, sem mandátuma végéig.
   
A bizottság véleménye szerint munkajogi és büntetőjogi felelősség is terheli a szocialista politikust, ezért a testület felkéri Szabó Róbertet fegyelmi eljárás kezdeményezésére és az önkormányzat soron kívüli összehívására a jogi lépések meghatározásáért - mondta Sveiczer Sándor.
   
Sós Tamás közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórház mintegy 500 millió forintos adósságát "elvitte" a Hospinvest; ennek köszönhető, hogy az országban egyedüliként az egri Markhot Ferenc Kórháznak nem volt adóssága. Ugyancsak az azonnali rendkívüli felmondás elmaradásának az eredménye, hogy az Országos Egészségügyi Pénztártól megkapta az intézmény a kéthavi "csúsztatott" finanszírozást, ez havonta mintegy félmilliárd forintot jelentett - közölte a politikus.

Ma is úgy gondolja - folytatta - hogy a HospInvest tisztességes szándékkal, a megye lakosainak minőségi egészségügyi ellátásáért vállalta a Markhot Ferenc Kórház működtetését és fejlesztését, ám áldozatul esett "a Fidesz hatalmi önzésének".
   
Úgy fogalmazott: a cég "a folyamatos és aljas vádaskodás miatt" veszítette el tulajdonostársát és jutott csődhelyzetbe.
   
A Heves Megyei Önkormányzat 2008. március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján az azt követő húsz évben a HospInvest Zrt. működtethette volna a Markhot Ferenc Kórházat.
       
A Fidesz azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.
   
A HospInvest ellen felszámolási eljárás indult 2009 júliusában, a közgyűlés pedig döntést hozott arról, hogy a megye mondja fel a vagyonkezelői szerződést.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.