"A kormány kártalanítsa az utasokat"

Malévcsőd - DK: a jelek szerint folytatódik a károkozás

Varja László pártigazgató közölte: a Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat, akiknek érvényes jegyük volt a Malév járataira.

2012.02.12 13:16MTI

A politikus arról ír, hogy az Orbán-kormány "felelőtlensége tönkre tette, csődbe vitte a Malévot", és úgy látja, hogy a jelek szerint folytatódik a "károkozás".
   
Hangsúlyozza, hogy a Malév február 3-i  leállását követő időre még 750 ezer érvényes foglalás volt a  légitársaság különböző járataira. Hozzáteszi, hogy a kormány 2 milliárd forint értékben  vállalt garanciát azok kárpótlására, akiknek február 4-re, 5-re vagy  6-ra szól a jegye, illetve akik már elutaztak, és február 29-ig tértek  volna haza egy Malév-járattal. Számításai szerint ez a 750 ezer érvényes foglalás mintegy 16 százalékát érinti, a fennmaradó, jóval több mint 600 ezer utas közül pedig a bankkártyával jegyet vásárlókat kárpótolják a pénzintézetek. A többiek "azonban aligha számíthatnak kárpótlásra" - írja Varju László.
   
Kiemeli azt is, hogy ez a kárpótlás is csupán a repülőjegyért kifizetett összeg  visszatérítésére vonatkozik, holott az Európai Unió szabályai a járattörlések esetére rögzíti az utasok  kártalanításhoz való jogát is. Véleménye szerint a társaság csődje miatt nem  induló repülőjáratok jogi értelemben törölt járatoknak minősülnek.
   
A képviselő pártja nevében felszólítja Orbán Viktort, hogy "bóvlikormánya ne tetézze a Malév  kapcsán elkövetett súlyos baklövéseit", hanem a kabinet kártalanítsa a  jegytulajdonosokat, mert különben perek tízezrei indulhatnak el az állam ellen.
   
Rámutat: ebben az esetben a kamatokkal együtt lehet, hogy már az "új, demokratikus kormánynak, kell majd kifizetni a sokmilliárdos összeget". Egyúttal azt is kéri a kormányfőtől, hogy a  Malév kapcsán is "fejezzék be a visszafelé mutogatást", hiszen 2002 és 2010 között, ha nehéz körülmények között is, de működött a nemzeti légitársaság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.