A juttatásra jogosultak köre is szűkül

Az MSZP ellenzi a családi pótlék csökkentését

Az MSZP ellenzi a szociális juttatások - így például a családi pótlék - csökkentését vagy a jogosultak körének szűkítését, hangsúlyozta Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón.

2012.01.10 15:18MTI

A politikus ezt azzal indokolta, hogy a kormány a költségvetési kiadások csökkentésekor eddig is a szociális juttatásoknál hajtotta végre a legnagyobb kiigazítást, ami a társadalmi különbségek növekedéséhez vezetett.
   
A felvetésre, hogy a Figyelő értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyebek mellett a szociális juttatások rendszerének átalakítását várhatja a kormánytól, Korózs Lajos úgy reagált: az IMF nem követeléseket fogalmaz meg, hanem a kölcsön visszafizetését garantáló programot kér a tőle hitelt igénylő országoktól. Véleménye szerint a valutaalap csak akkor ad "ötleteket", ha a kormánynak nincs megfelelő koncepciója, és meglátása szerint Orbán Viktorénak nincsen, az IMF ezért adhatott további támpontokat az olyan nyilvánvaló elvárásokon túl, mint a jegybanki függetlenség.
   
Korózs Lajos arról is beszélt: ha visszaesik a gazdaság, újabb megszorítások jönnek, így véleménye szerint a kormány csökkenteni fogja a családi pótlékra fordított kiadásokat. Az MSZP ezt ellenzi, mert a lépés családok elszegényedéséhez, nyomorba döntéséhez vezetne - mondta.
   
Az MSZP-s politikus szerint már egy ötszázalékos forráselvonás is az ellátottak számának radikális csökkentését okozná a szociális ellátások esetében.
   
Korózs Lajos azt is biztosra vette, hogy a kormány a korábbi ígéretével szemben be fogja vezetni a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd nyugdíjmodellt. Ezzel kapcsolatban idézte a fideszes Selmeczi Gabriella nyilatkozatát, aki a Magyar Nemzetnek múlt héten azt mondta, az év közepéig eldől, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása hogyan történik meg, és a kormány figyelembe veszi majd a Századvég Gazdaságkutató tanulmányát is. Ez pedig a svéd nyugdíjmodell megvalósíthatóságát elemzi - jegyezte meg a szocialisták elnökségi tagja, hangsúlyozva, hogy a modellváltás például az özvegyi nyugdíjak megszüntetésével járna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.