"Hogyan és miért adósították el az országot"?

Rendkívüli parlamenti ülésen számoltatná el a Fidesz az MSZP-t

A Fidesz frakcióigazgatója közölte: a Fidesz-frakció csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatná, amelyen a szocialisták tételesen elszámolnának arról, "hogyan és miért adósították el az országot".

2012.01.10 15:05MTI

Balla György közleményében azt írta: a Fidesz képviselőcsoportja nem asszisztál a szocialisták "pánikkeltő, az országot lejárató, a választói akaratot semmibe vevő, csakis az MSZP-s érdekek mentén szerveződő" kampányához.
   
A kormánypárti frakció képviselői csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatnák, amelyen a szocialisták "végre tételesen elszámolnának arról, hogyan és miért adósították el az országot; egy olyan ülésen, ahol ezek az MSZP-s hibák és tudatos, rossz intézkedések nem maradhatnának következmények nélkül".
   
A Fidesz-frakció a továbbiakban is támogatja a kormány munkáját, annak válságkezelő intézkedéseit, egyúttal felszólítja az MSZP-t, hogy hagyjon fel "a hazugságok gyártásával és a pánikkeltéssel" - zárta sorait Balla György.
   
Az MSZP a napokban közölte, hogy kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását január 16-ára azzal a céllal, hogy "törvény erejével garantálják" a bankbetétek biztonságát.

Az LMP feltételekkel támogatja rendkívüli parlamenti ülés összehívását

Az LMP akkor csatlakozik az MSZP rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezéséhez, ha napirendre kerülhet a két kedden benyújtott LMP-s törvénymódosító javaslat is - jelentette be Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője sajtótájékoztatón.
   
A frakcióvezető közölte, két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek: az egyik a decemberben elfogadott stabilitási törvényt módosítaná annak érdekében, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadót vegyék ki a kétharmados körből, a másikban pedig azt kezdeményezik, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiből kerüljön ki a jegybank és a pénzügyi felügyelet jogállására, valamint - mint fogalmazott - "az elkúrtuk adóra" vonatkozó szabályozás, ami az Alkotmánybíróság, az uniós bíróság vagy más bíróság döntéséből következő, a költségvetési tartalékokból nem finanszírozható fizetési kötelezettség finanszírozására új közteher megállapítását írja elő.
   
Hozzátette, "az LMP akkor, és csak akkor" látja értelmét a rendkívüli ülés összehívásának, ha ez a két kérdés terítékre kerül. Szerinte az egykulcsos szja kétharmados törvénybe foglalásával a Fidesz megfosztotta az embereket a választás szabadságától, az "elkúrtuk adóval" pedig a kormány saját hibáit akarja megfizettetni az emberekkel. Úgy értékelte, hogy a két indítvány elfogadása feltétele annak, hogy a nemzetközi tárgyalásokon a kormánynak meglegyen minimális hitelessége. Ugyanakkor ahhoz, hogy Magyarországot Magyarországról kormányozzák, és megmaradjon hazánk önrendelkezése, az kell, hogy a Fidesz-KDNP új kormányprogrammal és új miniszterelnökkel álljon elő - folytatta.
   
Arra a felvetésre, hogy rendkívüli ülést a képviselők egyötödének kérelmére kell összehívni, és az az LMP támogatásával sem lenne meg, Schiffer András azt mondta, a Jobbiknál van a labda, illetve feltételezi, hogy a kormányzó pártszövetségen belül is vannak felelős képviselők. Egy rendkívüli ülésszak nem az LMP vagy az ellenzék, hanem az ország érdeke - tette hozzá.
   
Arra a kérdésre, hogy az LMP támogatja-e az MSZP bankbetétek biztonságáról szóló törvénymódosító javaslatát, Schiffer András úgy fogalmazott, az MSZP kezdeményezését megtárgyalásra érdemesnek tartják, viszont nyomatékkal felhívják az összes politikai szereplő figyelmét arra, hogy mindenkinek kötelessége tartózkodni a pánikkeltéstől. "Pánikra nincs ok, és felelőtlen az a politikai szereplő, aki pánikkeltéssel próbál politikai tőkét kovácsolni" - mondta.
   
Járai Zsigmondnak a Költségvetési Tanács éléről történt lemondásáról az LMP frakcióvezetője kérdésre azt mondta, most már azok is próbálnak távolságot tartani a kormány "ámokfutásától", akik egyébként a kormányzat hívei.
   

Az MSZP a napokban kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását január 16-ra azért, hogy törvénymódosítással garantálják a bankbetétek biztonságát abban az esetben is, ha a kormány esetleg gazdasági szükségállapotot hirdetne ki. A szocialista Józsa István erről az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez nyújtott be törvénymódosító indítványt. Időközben a Fidesz is jelezte feltételeit, közölve: csakis egy olyan rendkívüli parlamenti ülés összehívását támogatná, amelyen a szocialisták tételesen elszámolnának arról, "hogyan és miért adósították el az országot".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.