Csalódások éve

2011 legnagyobb csalódásai - összeállítás mazochistáknak

Bármennyire is törekszünk, a politikával kapcsolatban igen nehéz pozitív hangvételű összefoglalót készíteni 2011-ről: a gazdasági racionalitás elvesztésén és a köztársaság felszámolásán ugyanis nem könnyű túllépni. Voltak azonban olyan csalódásai az évnek, amelyekre még a 2010-es, nem túl biztatóan indult kormányzási start után sem számítottunk, így különösen fájdalmasak voltak - ezekből szemezgettünk most.

2011.12.29 11:35ma.hu

Alkotmánybíróság

Sokak számára érthetetlen, miért váltott ki hatalmas felháborodást az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése 2010-ben. Pedig az Alkotmánybíróság csak a magánnyugdíj-döntés elmaradását és a 2011-es "fideszesítést" követően vált bohóctestületté. A Sólyom-féle, úgynevezett "első bíróság" ugyanis meghatározó szerepet vállalt a Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének kialakításában. Döntést hoztak többek közt a halálbüntetés tilalmáról, a kárpótlásról (megtiltva a reprivatizálását, a kártérítést), döntéseikben szem előtt tartották a kormányozhatóságot, a gazdasági racionalitást, a törvények társadalmi elfogadottságának mértékét.

Az Alkotmánybíróság 2011-ig egyfajta utolsó mentsvárként működött az állampolgárok érdekében, ha a kormány túl akart terjeszkedni saját hatalmának keretein kívülre. Nos, ez szűnt meg a Fidesz kormányzásának második évére, amikor is a testület valahogyan "elfelejtett" dönteni a magántulajdon intézményét gyakorlatilag félretoló, teljesen nyilvánvalóan alkotmányellenes magánnyugdíj-pénztári államosítás során. Valóban: egy ilyen testületre immár semmi szükség nincsen, sajnálunk minden adóforintot Pokol Béláékra. De ettől még nem igaz, hogy eddig ne lett volna rendkívül fontos intézmény az Alkotmánybíróság. Más kérdés, hogy mára sikerült kiüresíteni.

Nincs másik Fidesz

Valószínűleg sokan bíztunk abban, hogy a koronaúsztatós, Wass Albert-olvasó, Matolcsy-féle ezoterikus gazdaságpolitikában vakon hívő Fidesz mellett van létezik egy olyan része is a pártnak, amely jobb a Gyurcsány-kormányt hatalomban tartó szocialistáknál, amelyik valóban konzervatív, így hisz a racionalitásban, a mértékben és az önmérsékletben is. Hogy nemcsak Orbán meg a KDNP alkotja a Fideszt, de komoly szava van Varga Mihálynak és mondjuk Navracsics Tibornak is.

Nos, nemcsak tévedtünk, de csalódtunk is: egyrészt Vargáéknak nemhogy szavuk nincs, de jó mamelukként megszavazták az összes létező hülyeséget gazdaságpolitikában, no meg a jogállam fokozatos lebontását is. Nincs másik Fidesz, teljesen mindegy, hogy a parlamentben a hiperokos Navracsics Tibor vagy egy teljesen ismeretlen és műveletlen Fidesz-KDNP-képviselő nyomja a gombot: a végeredmény teljesen ugyanaz. Az egyetlen kivétel Pokorni Zoltán, aki - sajnos csak és kizárólag oktatáspolitikai téren - konzekvensen bírálja kormányát, aminek oktatáspolitikán kívül eső intézkedéseit azonban lelkesen vagy kevésbé lelkesen, de támogatja.

Új baloldali pártok

Ha nem a Fideszen belül, akkor majd parlamenten kívül, vagy akár az LMP-ben keressük az orbáni hatalomgyakorlás ellenzékét - gondoltuk. Ehhez képest az LMP (hiába érzett rá jól az "új ellenállás" szükségességére) még mindig ott tart, hogy Schiffer András szerint "nem kötnek választási megállapodást senkivel" - érdekes ezt összevetni az MSZP-vel és a Jobbikkal kötött technikai koalíció fél évvel ezelőtti ötletével - a pártnak pedig kemény 700 tagja van, talán nem véletlenül. A Szolidaritásból még lehet valami, bár egyelőre annyi látszik belőlük, hogy Árok Kornél nagyon utálja Orbánt, a 4K! viszont programot hirdetett, és bár ne tette volna, ugyanis ezt pontosan egy hosszabbra sikerült nap alatt írja meg egy kevéssé felkészült, de jó íráskészséggel bíró politikai tanácsadó.

Teljes gazdasági inkompetencia

Némileg utaltunk már erre a "nincs másik Fidesz"-kezdetű sirámunkban is, de azt álmunkban sem hittük volna, hogy a jobboldal elvesztette teljes gazdasági realitásérzékét az ellenzékben töltött nyolc év alatt - márpedig szemmel láthatóan ez történt. A gazdaságpolitika ma Magyarországon nagyjából annyira megalapozott, mint az UFO-magazin, és valószínűleg még az 1998 és 2002 között folyó középosztálypárti, nem túlzottan szolidáris gazdaságpolitika vesztesei is remegve sírják vissza Chikán Attilát Matolcsy György helyett. Viszont úgy látszik, ilyen opció nincs, Matolcsy annak ellenére marad, hogy rajta röhög/kesereg a fél világ, persze azért az ő szerepét sem kell túlértékelni, hiszen csak egy végrehajtóról van szó. Ami valamivel ijesztőbb, hogy az ellenzék sem mutatkozik sokkal felkészültebbnek ezen a téren: az MSZP az "elmúltnyolcévben" megmutatta tehetségét - bár a rendkívül ortodox és megszorító, de legalább irányaiban érthető Bajnai-kormány azért árnyalja a képet - a Jobbik egy rossz vicc, az LMP gazdaságpolitikai kompetenciájáról pedig elég annyit mondani, hogy "ökológiai adóreform", és dőlünk a röhögéstől. Illetve dőlnénk, ha nem ezek a pártok lennének Orbán és Matolcsy alternatívái.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.