Amikor nyögés a vége

A legkínosabb kampányvideók Magyarországon - 1. rész

A politikusok tudják, hogy választások előtt egy ütős kampányfilm sok szavazatot hozhat a konyhára, ezért igyekeznek magukat és pártjukat minél szimpatikusabbnak feltüntetni egy-egy reklámspotban. A nagy akarásnak azonban nem ritkán nyögés a vége.

2011.07.02 11:40sabater - ma.hu

Lehet azon keseregni, hogy olyan pártok és politikusok próbálnak versengeni a szavazatainkért, akikből az önkritika írmagja is hiányzik, mi azonban egy célravezetőbb megoldást javaslunk: nevessünk rajtuk. Csokorba szedtük az elmúlt évek leggyengébben sikerült kampányvideóit, hogy megmutassuk: nemcsak 1990-ben, de 2010-ben, professzionális technikával és eszközökkel is lehet olyan kampányt csinálni, aminek láttán az ember hirtelen nem tudja, mitévő legyen. Illetve több esetben egy dolgot kapásból is kizárhat: hogy szavazatát a jelöltre adja.

A legőszintébb

Első jelöltünk videója már klasszikussá vált. A monori Simon József kendőzetlen őszinteséggel beszél a város viselt dolgairól. Ezt a nemes magatartást csak némileg ássa alá, hogy a videó elején némileg megkomponált mozdulattal gyűri össze az "előre megírt" beszédét. Nagy összegben mernénk fogadni, hogy a lap - amit a spot elején eleve gyűrötten (!) tart a kezében - üres. A lezárás viszont zseniális: "ha úgy gondolják, hogy ezek után mégis rám szavaznak, köszönöm szépen." A mondat elhangzását követően nem sokkal Simon József 82 szavazattal lett gazdagabb, ami Monoron nem számít túl fényes eredménynek.

A jövő embere

A low budget kategória másik nyertese a bajai Várhalmi A. Miklós, aki a politikai kommunikáció alapvető hibái közül lényegében mindet elköveti. A Robert Miles-szám legalább annyira nem illik a jelölt karakteréhez, mint a "jövő embere" szlogen, már csak életkorának okán sem. Persze idősebb ember is csinálhat fiatalos kampányt, de nagyapaként cicanaciban tornázni mégsem a komolyan vehetőség fokmérője. És ki ne hagyják 0:35-nél a család "tréfás" elnevezését!

Aki még az iwiw-en is fent van

A fiatalos kampányvideó Bánsághi Tamás korábbi IX. kerületi alpolgármesternek sem az erőssége, a 2009-ben készült spot úgy néz ki, mintha 1970-ben vették volna fel. Cserébe együtt örülhetünk annak, hogy Bánsághi fent van az iwiw-en (Facebookról még nyilván nem hallott), már csak azért is, mert szemmel láthatólag az alpolgármestert is örömmel tölti el. Érthetetlen, hogy az MSZP szervezetén hogyan csúszott át egy ennyire amatőr felvétel.

...és képviselőtársa

A IX. kerületi szocialisták egyébként vizualitásban igen erősek. Amilyen hibát nem követett el Bánsághi, azt megtette kerületi képviselőtársa, Pál Tibor. Hiába fiatalosabb a videó, hiába érthetőek az üzenetek, az egészen borzalmas keretes szerkezet nevetségessé teszi az egészet.

Aminek a létezése is indokolatlan

Azt is kizárólag az MSZP-nél, másként fogalmazva fáradhatatlan lendületével mostanában az MSZP tönkretételén munkálkodó Gyurcsány Ferenc környezetében mondhatják meg, mi szükség van egy pártszavazásra külön kampányvideót készíteni - főleg, ha az előre borítékolhatóan bukással ér véget. A Republic-fanatizmust pedig 2011-ben fokozottan ideje lenne kinőni.

Ikertornyok: karácsonyi köszöntő

De nemcsak a szocialisták tudnak rendkívül kínos kampányvideókat készíteni: Vantara Gyula karácsonyi köszöntője önmagában nem lenne humoros - csupán katasztrofális -, de Domokos László kiegészítésével minden érthetővé válik. Az oké, hogy a Fidesz a youtube-korszakban arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább egy másik szobát rendezzenek be, elkerülve a sorozatgyártás látszatát, de az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke még egy karácsonyi köszöntőt is képes volt a "brutális megszorítások" szókapcsolattal kezdeni. Reméljük, karácsonyra azért nem egy Szijjártó Péter-maszkot kapott.



Ciki a cigi

Kalandozásunkat a szélsőjobbon folytatjuk, Vona Gábor pártja 2004-ben még nem rendelkezett a professzionális kommunikációhoz szükséges pénzzel és tapasztalattal. Ez azonban még nem indokolja, hogy miért készít egy párt a "nincs választásod" szlogennek választási kampányt, és mi köze a cigarettaárakat amúgy egekbe emelő Európai Uniónak a dohányzáshoz. A szimbolikát persze értjük, csak azt sajnáljuk, hogy nem sikerült a szívdobogásnál még drámaibb hanghatással érzékeltetni a nemzethalált.

A politikai elemző

Ha már szélsőjobb, a MIÉP-Jobbik szinte politikai elemzőket megszégyenítő kampányvideója sem maradhat ki a sorból. A kormányváltás akkor még nem jött össze, azonban a 2007-ben Novák Előd Jobbik-alelnök által a youtube-ra feltöltött videó tökéletesen mutatja, hogy akkoriban a Jobbik nem ellenezte erősen a Fidesz politikáját...



...folytatjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.