Mit várhatunk a kormányátalakítástól?

Személycsere a kormánynál - ki félhet még?

Orbán Viktor többször jelezte már, hogy korántsem kőbe vésett a jelenlegi kormányzati struktúra, benne a minisztériumok élén álló politikusokkal. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a Fidesz júliusi kongresszusáig nem lesznek személycserék. A ma.hu sorra vette a minisztereket aszerint, hogy mely kormánytagoknak lehet "félnivalójuk" a nyáron.

2011.06.24 07:15sabater - ma.hu

Orbán Viktor kormányfői pozíciója természetesen megkérdőjelezhetetlen. A kormányfő akaratán és személyes megállapodásain múlik a kabinet összetétele, amit Orbán egy, a Blikknek adott interjújában el is ismert: "A kormánytagokkal eltérő megállapodásokat kötöttem. Voltak, akik világossá tették, hogy nem vállalják a négy évet. Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" - mondta. Ez alapján megpróbáltuk feltérképezni, milyen személycserék várhatók nyár végén.

Réthelyi Miklós, nemzetierőforrás-miniszter: Ezzel szemben Réthelyi Miklós távozhat nyáron. A 72 éves professzornak nyilvánvalóan nincsenek hosszú távú politikai ambíciói, ráadásul tárcája sem működött zökkenőmentesen: elég csak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozó oktatási államtitkárságra gondolni, amelynek éléről Hoffmann Rózsa nemrég adta be lemondását, amit Orbán elutasított. Ha pedig a kormány komoly átalakításokat kezdeményez az egészségügyben, indokolt lehet egy önálló egészségügyi tárca létrehozása, akár a jelenlegi államtitkár Szócska Miklós vezetésével.

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter
: Bár egyes, főként a baloldali sajtóból származó híresztelések szerint Fellegi távozhat nyáron, ez több okból is valószínűtlen. Egyrészt Fellegi tárcáját elkerülték a botrányok, másrészt régi jó viszonyt ápol Orbánnal, már 1990-ben segítette a Fidesz kampányát. Emellett a miniszter eltávolítása gazdasági ereje és baráti köre – a Fideszhez közel álló befolyásos üzletember, Simicska Lajos egyetemi barátja – miatt komoly nehézségeket okozhatna Orbánnak. Ha Fellegi nem marad fejlesztési miniszter, akkor is több mint valószínű, hogy a kormányban komoly tisztséget visel majd egy esetleges átalakítás után is.

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter: Ha az agráriumban béke van, azt leginkább a tüntetések elmaradása jellemzi. Az agráriumban pedig évek óta „béke van”: már Gráf József irányítása alatt sem zúgolódott a mezőgazdasági szektor úgy, mint az EU-csatlakozást követő években. A karcagi miniszter nem tartozik az elmozdíthatatlanok közé, de fölöttébb valószínűtlen, hogy Fazekassal különösebb problémája lenne Orbánnak.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter: Hende Csabára pontosan ugyanaz vonatkozik, mint Fazekas Sándorra, bár politikai befolyása némileg nagyobb, mint a vidékfejlesztési miniszteré. Hende pozíciója sajtóértesülések szerint is a legbiztosabbak között van, így a honvédelmi minisztert gyaníthatóan ősszel is Hende Csabának hívják majd. 

Varga Mihály, kabinetvezető, Miniszterelnökség: Vargáról nem sokat lehetett hallani az elmúlt évben. A Miniszterelnökség vezetőjeként természetesen elsősorban Orbán mellett kellett dolgoznia, így személyes mozgástere is szűkült. Azt azonban lehet tudni, hogy a volt pénzügyminiszter más, némileg ortodoxabb gazdasági irányvonalat képvisel, mint Matolcsy György. Varga neve elsősorban akkor kerülhet elő egy kormányátalakítás során, ha Orbán önálló pénzügyi tárcát akar létrehozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.